- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija napravila nišanski sistem za gađanje dronova i bespilotnih čamaca /video/

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik
Ruski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2024
Pratite nas
Novi termovizijski nišanski sistem LPK-101 „krečet" omogućiće borbu ne samo protiv bespilotnih čamaca na moru, već i gađanje velikih jurišnih dronova tipa „Baba Jaga", izjavio je za Sputnjik generalni direktor kompanije „Laboratorija PPŠ" Denis Oslomenko.
Ovaj nišanski sistem je prvobitno pravljen za Crnomorsku flotu u cilju borbe protiv kopnenih snaga radi uništavanja neprijateljskih dronova. Karakteristika nišanskog sistema omogućava jasno razlikovanje toplotnog znaka drona na nebu i izvođenje nišanske vatre čak i u pokretu.
Sistem je testiran kako na kopnu, tako i na moru. Na zemlji je bio postavljen na teški mitraljez „kord" na oklopno vozilo „tigar", a ovaj sistem je takođe testiran na postoljima za mitraljez koja se ugrađuju na brodove i čamce.
Testiranja na moru prošla su u uslovima sličnim borbenim. Gađanje po plutajućim metama izvršeno je u pokretu i po mraku.
Prema rečima Oslomenka, razlika je značajna.
„Mnogo je pogodnije, mislim da će u pokretu biti 100 odsto zgodnije. Neće biti potrebe pucati iz mitraljeza, jer u svakom slučaju na vozilu, u pokretu, bilo čamcu ili automobilu, nije moguće moguće normalno izvesti nišansku vatru. Mnogo je zgodnije sa displejem“, ocenio je Oslomenko.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala