- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Negativna cena električne energije – jedan od izazova zelene tranzicije | Energija Sputnjika

CC0 / Unsplash / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2024
Pratite nas
Slobodno tržište električne energije, berze struje i sve veća proizvodnja obnovljivih izvora energije stvorile su u Evropi jednu novu realnost - da je nekada isplativije kupiti kilovate po negativnoj ceni nego proizvoditi ih u sopstvenim kapacitetima.
Zelena energetska tranzicija nezaustavljiva je i neophodna u procesu dekarbonizacije i odustajanja od fosilnih goriva. S tim da se to ne sme uraditi preko noći, već planski i sa adekvatnim zamenskim kapacitetima.
Nije tu Srbija veliki izuzetak u odnosu na mnoge druge evropske , a pogotovo na zemlje u regionu. Dobra stvar je što je konačni, posle osam godina Elektroprivreda Srbije (koj je prošle godine postala akcionarsko društvo) dobila generalnog direktora – izabranog na konkursu.
Željko Marković, stručnjak za energetiku i elektroinženjer koji je nekada radio u EPS-u, napominje da novopostavljeni, doskorašnji vršilac dužnosti generalnog direktora Dušan Živković ima višedecenijsku karijeru u ovoj kompaniji, da poznaje sve segmente poslovanja u ovom velikom kolektivu i da je u minulih godinu dana, od kada je na njenom čelu, pokazao da ima viziju ključnih koraka buduće transformacije EPS-a. Jer, transformacija je neophodna kako bi Srbija uhvatila korak sa evropskim elektroprivredama, koje su poodmakle u zelenoj tranziciji.
Sagovornik „Energije Sputnjika“ ističe da gazdovanje elektroenergetskim sistemom, kakav je EPS, zahteva sveobuhvatno poznavanje funkcionisanja sistema u zimskim i letnjim uslovima, uz neophodne remonte proizvodnih kapaciteta, sve da bi se obeubedila sigurnost snabdvanja potrošača i pozitivno poslovanje.
Objašnjavajući instituciju negativne cene električne energije (kada proizvođač plaća onome ko preuzme te viškove, kada njegovi kapaciteti u solarnim ili vetroelektranama proizvode više od planiranih i ugovorenih količina) Marković kaže da se i EPS-u isplati da tada „kupuje“ ovu struju, a da smamnjuje proizvodnju u svojim hidroelektranama ili termoblokovima. Rešenje za ovakve i viškove električne energije u prenosnoj mreži je skladištenje u akomulacijama reverzibilnih hidroelektrana, punjenje toplotnih skladišta ili baterija.
Napominjući da će potrošnja električne energije u svetu i kod nas a rasti brže od nekadašnjih projekcija, čemu svakako doprinosi i elektrifikacija transporta, kao i sve veća upotreba klima uređaja sagovornik „Energije Sputnjika“ kaže da obnovljivi izvori nisu problem već da se sa njima mora pametno gazdovati.
Energija Sputnjika, 18.6.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala