Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto Balkan kaska na evropskom putu: EU obrće teze – kritikuje druge da bi sakrila sopstvenu nemoć

© Sputnik / Lola Đorđević „Otvoreni Balkan“
 „Otvoreni Balkan“ - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2024
Pratite nas
EU je izgubila kredibilitet i postala vazal Amerike i NATO pakta, a balkanske države im služe kao teritorije koje po potrebi Zapada primaju u EU. Njihova metoda kritike i stalnih zahteva prema nama je samo odbrana od pitanja na koje nemaju odgovor, jer ne postoji konsenzus oko prijema novih članova, ocena je bivšeg ambasadora Milovana Božinovića.
Međunarodna konferencija pod nazivom „Mir i održiv razvoj“, održana u Atini povodom šestogodišnjice od potpisivanja Prespanskog sporazuma, svela se na diskusiju o ulozi Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i obećanja datim državama ovog regiona za članstvo ovoj organizaciji.

Zamena teza

Srpski premijer Miloš Vučević rekao je da je vreme da se Zapadni Balkan ohrabri i da Evropa da jasan signal. Posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak priznao da nije očekivao da će više od 20 godina posle Solunskog samita od zemalja regiona u EU biti samo Hrvatska, dok ostali nisu ni blizu, uz konstataciju da to znači da je "nešto bilo pogrešno".
Na pitanje ko je to pogrešio diplomata i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović kaže da je suština da EU ne želi proširenje kao što to ne žele ni njeni građani, te da stoga do tog čina neće skoro doći.
„Tu je i činjenica da je EU izgubila kompas i da je na neki način postala vazal Amerike i NATO pakta, pa je pitanje šta je u stvari njeno pravo mišljenje o svemu. Suština je da se ovde radi na neki način o zameni teza, jer od nas, posebno od Srbije, traže da ispunimo i nemoguće zahteve, a s druge strane znaju da ne mogu da nas prime u EU,“ smatra Božinović.

Gruba politika prema Balkanu

On ističe da gruba politika koju EU sprovodi na Balkanu još više udaljava građane ovog regiona od želje da postanu deo ove organizacije, a i pitanje je kaže, kakve bismo koristi imali mi od svega toga.
„EU mora prvo da pronađe sebe pa tek onda da bude kritična prema drugima. Međutim, ona upravo kritike koristi da bi manipulisala, dajući nadu nekim zemljama da će jednog dana biti deo EU. S duge strane, EU je deo projekta koji je, usuđujem se da kažem, pri kraju i koji je iscrpeo svoju pozitivnu snagu a ovakvim ophođenjem prema Balkanu degradirao je sam sebe,“ mišljenja je on.
Božinović primećuje i da je veliko pitanje da li građani Balkana, bar kada su u pitanju građani Srbije, žele da budemo deo nege organizacije koja se ponaša kao vazal Amerike.
„Taj sve grublji metod koji zapadne zemlje sprovode nad nama, što je možda i njihov metod da sačuvaju dominaciju koju su nekada imale, a gube, rađa sve opasniju situaciju za svetski poredak,“ veruje Božinović.

Pitanje je i da li mi njih želimo

Naš sagovornik je takođe saglasan sa tezom da EU Balkan drži kao neki rezervni prostor za potrebe NATO pakta i Amerike a da će po potrebi, selektivno, neke države regiona biti uvedene u EU ali samo kao teritorija koja je u određenom momentu potrebna Americi.
Podsetimo, premijer Vučević je u Atini govorio na panelu „Pristupne perspektive Zapadnog Balkana i njihov značaj za budućnost Evrope. Da li smo u periodu stagnacije ili izgradnje novog momentuma“. On je tom prilikom ocenio da Evropa nije zaokružena bez zemalja Zapadnog Balkana.
Premijer je takođei poručio da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, kao i da će se nastaviti reforme koje bi trebalo da budu podržane i konkretnim merama. On je rekao da Srbija u potpunosti podržava evropski put Zapadnog Balkana i podsetio da je Srbija aktivna na različitim nivoima kada je reč o regionalnoj saradnji, ali i saradnji sa EU.
Vučević na panelu u Atini - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
SRBIJA
Vučević u Atini: Zašto EU može, a Srbija ne može /foto/
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
SVET
EU opet puca sebi u nogu – sad se uključuje u američki trgovinski rat protiv Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala