- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ukrajina pred bankrotom - ostalo joj još mesec i po dana

CC0 / Pexels/John Guccione www.advergroup.com / Američki dolar
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
Pratite nas
Ukrajini je ostalo još 1,5 meseci da izbegne bankrot, javlja Rojters, pozivajući se na šefa ukrajinskog ministarstva finansija Sergeja Marčenka.
On je obavestio agenciju da su pregovori u ovoj fazi propali, ali će Kijev nastaviti da radi na postizanju sporazuma do avgusta, kada ističe period suspenzije. Kako je istakao, reč je o ukrajinskom dugu od 20 milijardi dolara.
„Pravovremeno restrukturiranje duga je najvažniji deo podrške (za ukrajinsku ekonomiju)“, citira agencija ministra.
Početkom juna Marčenko je u parlamentu rekao da Ministarstvo finansija Ukrajine nastavlja pregovore sa vlasnicima evroobveznica o restrukturiranju duga, nadajući se delimičnom otpisu duga.
Kijev nije uspeo da se dogovori sa vlasnicima 20 odsto obveznica o restrukturiranju duga u vrednosti od 20 milijardi dolara, naglašava agencija.
U međuvremenu, u maju je Volstrit džurnal, pozivajući se na izvore, izvestio da grupa stranih investicionih kompanija, koja poseduje petinu ukrajinskih evroobveznica u vrednosti od 20 milijardi dolara, planira da natera Kijev da plati kamatu na dug već sledeće godine u zamenu za otpis značajnog dela neizmirenog duga. Ako se dogovor ne zaključi, Ukrajina bi mogla da bankrotira, smatraju analitičari Volstrit džurnala.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala