- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin prvi put posle 2000. godine ide u posetu Severnoj Koreji, potpisuju se važna dokumenta

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaLideri Severne Koreje i Kine, Kim Džong Un i Vladimir Putin
Lideri Severne Koreje i Kine, Kim Džong Un i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
Pratite nas
Tokom državne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu 18-19. juna planirano je potpisivanje sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje, koji predviđa nastavak saradnje u oblasti međunarodne politike, ekonomije i bezbednosti, rekao je pomoćnik šefa ruske države Jurij Ušakov.
Uoči posete Vladimira Putina Severnoj Koreji, Ušakov je novinarima ispričao koja dokumenta će biti potpisana.
„Oni su još u fazi pripreme. U pitanju je i potencijalno zaključenje Sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu. Ako bude potpisan, on će zameniti temeljne dokumente koji su potpisani 1961, 2000. i 2001. godine“, rekao je Ušakov, objašnjavajući da je reč o Ugovoru o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći, Ugovoru o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, Moskvskoj i Pjongjanskoj deklaraciji.
Prema rečima predstavnika Kremlja, novi Ugovor je „uslovljen dubokom evolucijom geopolitičke situacije u svetu i regionu, kao i kvalitativnim promenama koje su se nedavno dogodile u našim bilateralnim odnosima“.
„On će, naravno, biti u skladu sa svim fundamentalnim principima međunarodnog prava, neće imati nikakve konfrontacionu prirodu, neće biti usmeren ni protiv jedne zemlje, već će imati za cilj da obezbedi veću stabilnost u regionu severoistočne Azije“, rekao je Ušakov.
On je rekao da se rad na dokumentu nastavlja i da će konačna odluka o njegovom potpisivanju biti doneta u narednim satima.
Odgovarajući na pitanje da li novi Ugovor uključuje saradnju u vojno-tehničkoj sferi, Ušakov je rekao: „Ako Ugovor bude potpisan, on će označiti izglede za dalju saradnju i biće potpisan, naravno, uzimajući u obzir ono što se desilo između naših zemalja poslednjih godina i u oblasti međunarodne politike, ekonomije i u sferi odnosa na svim linijama, između ostalog i uzimajući u obzir pitanja bezbednosti“.
Vladimir Putin je poslednji put boravio u Severnoj Koreji 2000. godine. To je bila njegova prva poseta kao šefa ruske države.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
RUSIJA
Putin ove nedelje u poseti Severnoj Koreji i Vijetnamu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala