Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na zgradi Doma kulture na KiM osvanuo grafit "Albanija" /foto/

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Kancelarija za Kosovo i Metohiju Grafit na zgradi Doma kulture na KiM
Grafit na zgradi Doma kulture na KiM  - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
Pratite nas
U selu Sušica na Kosovu i Metohiji na objektu doma kulture i dečijem igralištu ispisan je grafit "Albanija" što je uznemirilo meštane ovog većinski srpskog mesta nadomak Gračanice.
Predsednik lokalnog saveta Sušice Marko Simić je naglasio da su meštani tokom jučerašnjeg dana primetili ispisane grafite, a da je slučaj u toku dana prijavljen tzv. kosovskoj policiji.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Kancelarija za Kosovo i MetohijuGrafit na zgradi Doma kulture na KiM
Grafit na zgradi Doma kulture na KiM  - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
Grafit na zgradi Doma kulture na KiM
"Ono što je jako važno da se kaže jeste da su Albanci kod nas u selu starosedeoci sa kojima živimo zajedno još od 1999. godine. Sa njima nije bilo nekih većih problema. Pre četiri godine su bili ispisani grafiti slične sadržine. Ono što je zanimljivo je da se ovakve stvari dešavaju u vreme odmora. Moje je mišljenje da meštani Sušice to nisu uradili , već da su to ljudi koji tokom leta iz inostranstva dolaze na odmor. Meštani nisu nikog videli", rekao je Marko Simić.
Dodao je da nikakvi grafiti ne mogu da oteraju meštane Sušice sa svojih ognjišta.
"Jesmo uznemireni, ali znate kako, ne mogu neki grafiti da nas uplaše i oteraju odavde policija će sada da izvrši uviđaj, istraga je u toku pa ćemo videti. Nadam se da će počinioci biti pronađeni", rekao je Simić.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Kancelarija za Kosovo i MetohijuGrafiti na KiM - selo Sušica
Grafiti na KiM - selo Sušica - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
Grafiti na KiM - selo Sušica
U selu Sušica, prema rečima Simića trenutno živi oko 500 Srba, dok je Albanaca upola manje.

Kancelarija: Ispisivanje grafita u selu Sušica - nova pretnja po opstanak Srba na KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je ispisivanje grafita "Albanija" i pogrdnih natpisa na srpskom Domu kulture i na dečijem igralištu u selu Sušica, nadomak Gračanice, je nova provokacija i pretnja po ostanak i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čija su meta i ovoga puta deca, ali i ustanove kulture koje treba da služe kao prostori tolerancije.
Kako se navodi ovaj vandalski čin, osim uništavanja srpske imovine, jasno ima za cilj da zastraši srpsku decu i onespokoji njihove roditelje, a takve provokacije u direktnoj su sprezi za idejama i snovima Aljbina Kurtija o velikoj Albaniji i etnički čistom Kosovu i Metohiji.
Dodaje se da su srpska deca česta meta napada albanskih huligana, iako nikoga ničim ne izazivaju, već samo žele da imaju srećno i spokojno detinjstvo na prostoru KiM.
"Međutim, na srpsku decu su albanski ekstremisti pucali, često su bila na meti fizičkih napada i uvreda, prebijana, kidani su im krstići, pa im se i ovakvim porukama stavlja do znanja da nigde nisu bezbedni", navodi se u saopštenju.
Ističe se da će Kancelarija sanirati štetu koja je napravljena, ali će zahtevati i konkretne korake od nadležnih organa za pronalaženje i sankcionisanje provokatora koji su izvšili ovaj incident, jer se nijedan incident koji je usmeren ka srpskom narodu, posebno ka srpskoj deci ne sme prenebregnuti.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala