- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba „Endi Vorhol“ u pratećem programu Arsenal festa

© Foto : Sputnjiku ustupio Arsenal festPlakat za izložbu "Endi Vorhol" u Narodnom muzeju u Kragujevcu
Plakat za izložbu Endi Vorhol u Narodnom muzeju u Kragujevcu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
Pratite nas
Izložba „Endi Vorhol“, na kojoj će biti predstavljeno 40 izabranih grafika iz kolekcije Lazara Vujića, uglednog evropskog galeriste, biće otvorena u Narodnom muzeju u Kragujevcu, u okviru pratećeg programa „Arsenal festa“.
Vujić se s Vorholom upoznao prilikom rada na grafičkim rešenjima za Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine.
„Bio je ljubazan, staložen, veliki umetnik, čovek koji je pokazivao poštovanje prema svakom sagovorniku. Vorholova prvobitna ideja za Olimpijske igre bio je skakač, ali se meni više dopao klizač, i na kraju smo se odlučili za taj motiv“, rekao je Vujić u jednom od intervjua, prisećajući se saradnje s američkim umetnikom.
Grafika crvene siluete olimpijskog klizača, koju je kreirao Vorhol, bila je deo izložbe „Američki pop art“ 2018. godine u Beogradu.
Endi Vorhol se, pored slikarstva, bavio i dizajnom, filmom i pisanjem. Smatran je za najpoznatijeg predstavnika umetničkog pravca pop-art.
Njegova prva samostalna pop-art izložba bila je održana u Njujorku 1962. godine i obuhvatala je neke od njegovih čuvenihradova poput „Merilin Diptih“, „Sto konzervi supe“, „Sto flaša koka-kole“, „Sto novčanica dolara“.
U tom periodu su nastali i radovi koji su definisali njegovu karijeru, poput brojnih ilustracija tipično američkih predmeta i poznatih ličnosti – Merilin Monro, Elizabet Tejlor, Majkl Džekson, Elvis Prisli.
Izložba će trajati od 16. juna do 1. jula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala