- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Stojković o frustraciji, Tadić o Tadiću, a Mitrović o zaslugama: „Idemo dalje, u igri smo“

© AP Photo / Alessandra TarantinoSrbija - Engleska
Srbija - Engleska - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2024
Pratite nas
Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković izjavio je da mu je teško pao poraz od Engleske i dodao da cilj Orlova i dalje ostaje plasman u drugu fazu Evropskog prvenstva u Nemačkoj.
Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je u Gelzenkirhenu od selekcije Engleske 1:0 u meču prvog kola grupe C na EP u Nemačkoj.
"Razmišljam kako nismo pobedili. I ono što sam rekao igračima da smo došli u Gelzenkirhen da pobedimo Englesku, tu veliku Englesku, taj veliki tim, ali frustracija je znak da mi nije svejedno. Kako da mi bude svejedno, ne bi bilo dobro. Naravno da mi je krivo. Nije mi žao, ali mi je krivo da posle kvalitetne i hrabre igre nismo nagrađeni barem tim jednim bodom. Idemo dalje, glavu gore", rekao je Stojković posle meča za RTS.
Kapiten Srbije Dušan Tadić počeo je meč sa klupe za rezerve, a u igru je ušao u 61. minutu.
"Nije to stvar da li ćeš pogoditi ili nećeš, moraš da imaš neki plan, moraš da imaš ideju. Zato sam tu gde sedim, da donosim odluke u zavisnosti od onoga što se dešava na terenu. Odigrali smo hrabro, dominirali protiv Engleza drugo poluvreme i šteta je što nismo nagrađeni. Mnogi će pitati što Tadić nije počeo utakmicu. To je bio deo taktičkog plana, želeo sam Tadića sa svežim nogama, Tadića koji će promeniti igru i koji će biti ključ na kraju krajeva, to je razlog", dodao je selektor Srbije.
On je istakao da je Srbija odigrala kvalitetnu utakmicu.
"Imali smo dovoljno ofanzivnih igrača, odigrali vrlo kvalitetnu utakmicu i na kraju krajeva nemamo čega da se stidimo. Nema razloga za taj neki osećaj. To je fudbal, trebalo bi podići glavu, analizirati šta se dešavalo u ovih 90 minuta i ući spremno u sledeću utakmicu. To je naš plan, da osvojimo bodove, pobedimo Sloveniju", naveo je Stojković.
Selektor Srbije je naveo da je srećan što se igrači nisu predavali do samog kraja meča.
"Igrači su verovali, moramo jednostavno da tim izmenama, ne da uzmemo loptu, nego da je osvojimo i da bude u našim nogama, da nateramo Engleze da se brane. Mislim da smo uspeli u tome. Protok je bio izvanredan, posed takođe. Nedostajalo je malo da se dođe do tog gola, ali stil igre i svi u Srbiji mogu da budu ponosni. Nismo se uplašili, nismo pokazivali respekt prema Engleskoj. Svi govore da će oni da budu šampioni, to je ekipa sa mnogo talenta, ali je Srbija pokazala lice da može da igra sa bilo kim u Evropi", naveo je Stojković.
On je ponovio da mu je teško pao poraz od Engleske.
"Težak mi je poraz, stvarno mi je težak. Teško mi je pao. Znao sam da imamo moć da ih pobedimo. Znao sam da možemo da daleko bolje da rezultatski prođemo večeras. Pisaće se 1:0 i to mi teško pada. To je deo trenerskog posla, da i takve momente morate da prihvatite", dodao je selektor Srbije.
On je istakao da cilj ostaje druga faza Evropskog prvenstva.
"Cilj je i dalje druga faza na EP i učinićemo sve da dođemo do nje. To smo rekli i pre polaska u Nemačku. Hoću Srbiju da vidim u drugom krugu, imamo još dve utakmice, Sloveniju i Dansku. Rezultat ove utakmice neće puno da promeni, ali nismo nagrađeni za ono što smo pokazali. Momci su pokazali srce. Mogu da budem zadovoljan tim stilom igre, sa trojicom pozadi, možete da se nosite sa svima, nikakav problem. Jednostavno ste fokusirani na ono što bi trebalo da radite. Čestitke momcima na trudu, na istrčanim kilometrima", naveo je Stojković.

Tadić: Ako selektor smatra da Dušan Tadić treba da igra 30 minuta...

O svom statusu govorio je i kapiten Tadić.
"Sa selektorom imam dobru komunikaciju, a teško sam prihvatio što nisam bio na terenu od početka utakmice. Lider sam, bez lažne skromnosti, najbolji igrač ovog tima. Mislim da sam morao da počem utakmicu, da sam mogao mnogo više da pružim i ponudim da sam igrao od starta. Ali, poštujem odluku, ako smatra da Dušan Tadić treba da igra 30 minuta ja ću to poštovati. Teško je, želiš da budeš deo ovog tima, da uradiš sve za kolektiv, ali nije bitan jedan pojedinac. Najbitnije je da prođemo dalje, imamo veliko zajedništvo i to želimo da zadržimo", rekao je Tadić za Radio Televiziju Srbije.
Baš kao selektor, ni vođa ove generacije nije bio zadovoljan porazom od Engleske, uprkos igri koja obećava.
"Mislim da smo propustili veliku šansu, da su nam se nudili celu utakmicu, ostavljali su mnogo prostora između linija i prvo i drugo poluvreme. Mogli smo da ostvarimo bolji rezultat, ali šta da se radi. Znali smo odmah da ćemo imati šansu protiv njih. Nisu dovoljno pritiskali loptu, možda nismo imali mnogo šansi, ali smo mogli da ih ugrozimo".
Sada sledi odmor, pa priprema za meč protiv Slovenije, koji bi mogao da bude ključan za prolaz u nokaut fazu takmičenja
"Dobra analiza, dobar oporavak, da se što bolje spremimo, neće biti lako. Kad su izjednačili protiv Danske mogli su da postignu još jedan gol. Mislim da možemo da im nanesemo bol, idemo da pobedimo. Od početka sam bio optimista da ćemo proći grupu, mislim da nam je od starta to bila neka vrsta obaveze, ali idemo korak po korak", dodao je Tadić.

Mitrović: Zaslužili smo malo više

Fudbalski reprezentativac Srbije Aleksandar Mitrović izjavio je da je njegov tim odigrao dobar meč protiv Engleske i dodao da ekipa mora da se što bolje pripremi za preostale dve utakmice u grupi C na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.
"Odigrali smo dobru utakmicu, mislim da smo zaslužili malo više, ali to je fudbal. Drugo poluvreme je bilo dobro, probudili smo se posle primljenog gola i krenuli ofanzivno. Idemo dalje, u igri smo, i dalje sve zavisi od nas. Idemo da se što bolje spremimo za preostale dve utakmice. Sledi povratak u bazu", rekao je Mitrović posle meča za RTS.
On je istakao da smatra da je njegovim saigračima nedostajao bolji završni pas.
"Pokazali smo zube, dominirali u drugom delu i bili bolja ekipa. Ipak, nismo dali gol. Opet, ovo ništa ne menja", dodao je Mitrović.
Fudbaleri Srbije će 20. juna u drugom kolu grupe C igrati protiv selekcije Slovenije.
Slovenija i Danska su u prvom meču prvog kola grupe C odigrale bez pobednika, 1:1.
Srbija - Engleska - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2024
EURO 2024
Poraz Srbije na premijeri Evropskog prvenstva od Engleske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala