- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski se predomislio: Spremni smo da razgovaramo s Moskvom - koliko sutra

© AFP 2023 / ALESSANDRO DELLA VALLEUkraine's Volodymyr Zelensky stands next to a US flag on the sidelines of the Summit on peace in Ukraine on June 15, 2024 in Switzerland.
Ukraine's Volodymyr Zelensky stands next to a US flag on the sidelines of the Summit on peace in Ukraine on June 15, 2024 in Switzerland. - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2024
Pratite nas
Ukrajina je spremna da počne pregovore sa Rusijom "sutra" ako Moskva bude poštovala njen teritorijalni integritet, rekao je Vladimir Zelenski na konferenciji za novinare posle samita u Švajcarskoj.
Istovremeno, on je napomenuo da bi prisustvo Rusije na sledećem mirovnom samitu značilo da „ona želi mir i da je spremna da okonča rat“.
„Da li ona to sama želi ili će je međunarodna zajednica primorati na to, nije nam važno. Nama je važan rezultat – kraj rata i mir“, istakao je on.
Pod „legitimnim ukrajinskim teritorijama“ Zelenski je verovatno mislio na teritoriju Ukrajine, koje su sada subjekti Rusije – DNR, LNR, Hersonsku i Zaporošku oblast, kao i Krim.
Osim toga, ukrajinski predsednik je dodao da ako Moskva bude prisustvovala drugom samitu, to će značiti da Rusija želi mir.
Predsednik Vladimir Putin je 14. juna naveo uslove Moskve za prekid vatre i početak pregovora, koji uključuju potpuno povlačenje ukrajinskih trupa iz DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, priznanje ovih regiona kao ruskih na međunarodnom nivou, kao i ukidanje zapadnih sankcija i odustajanje Ukrajine od kursa ka ulasku u NATO.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala