- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Kralj za Sputnjik o Srbiji na EP: „Argentinski scenario – fantazija“

© Sputnik / Lola Đorđević Ivica Kralj, sportski direktor Partizana
 Ivica Kralj, sportski direktor Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2024
Pratite nas
Ivica Kralj, branio je gol Jugoslavije na našem poslednjem Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji 2000. godine, a sada 24 godine kasnije analizira za Sputnjik grupu, priča o važnosti golmana u modernom fudbalu, kao i šta je realan domet Piksijevih Orlova u Nemačkoj.
„Možda sam ja subjektivan pa pričam o golmanima tako. Smatram stvarno da je stub svake ekipe dobar golman. Tako je uvek bilo, a sad pogotovo. Golman jednostavno mora da bude kao igrač, da imaju tu sposobnost igranja nogom. Ako u dananjše vreme nemaš taj kvalitet, nisi za veliki nivo“, počeo je razgovor za Sputnjik specijal o Evropskom prvenstvu.
Poznato je da je Pep Gvardiola među prvima implementirao da golman mora da bude "pismen", da ako zatreba može da igra i zadnjeg veznog. Kralj o tome kaže.
„Što se tiče Gvardiole, njegov stil igre je takav da golman mora da bude uključen u celu priču. Ali nije to samo Gvardiola, možda on jeste među prvima, ali sada to traže svi treneri. Mi imamo tu srećeu da imamo četiri-pet kvalitetnih golmana".
Kako je Kralj istakao, Srbija ima četiri, pet vrhunskih golmana i to je možda glavobolja za selektora Stojkovića, ali i velika prednost.
"To su slatke muke za selektora. Bez obzira ko od tih golmana, tu je i Jovanović naš iz Partizana. fantastičnu sezonu je imao. Imamo stvarno sreću da imamo četvoricu golmana gde čovek ne može da pogreši koga god da stavi. Nesreća golmana je što može da bude samo jedan, ostali da budu sa strane, ali kažem., toliko je veća sreća za selektora".
Englezi, prvi i najteži rival, favoriti za osvajanje. Ako neku slabost imaju, to je onda golman. Džordan Pikford, naprimao se golova u Evertonu. Vlahović, Mitrović i ekipa mogli bi to da iskoriste.
„Istina, možda Pikford nije na nekom top nivou, ali daleko od toga da je loš golman. Jeste Everton imao takvu sezonu kakvu je imao, ali Pikford brani već duže vreme za nacionalni tim, nije to slučajno. Prvi je izbor, ima iskustvo igranja svake nedelje na tom nivou, plus velika takmičenja. To iskustvo mnogo znači. Ne mislim uopšte da je to slaba tačka Engleske. Možda nije toliko veliko ime kao što su ova imena u drugim linijama ekipe, ali kažem opet, možda sam ja subjektivan i gledam drugačije na golmane. Pikford igra sjajno nogom, ima odličan pas“.
Na pitanje šta očekuje od meča sa Englezima, koliko je bitno psihološki sačuvati ekipu u slučaju lošijeg rezultata i otvaranja? Koliko je bitno ostati trezven u glavi posle te utakmice, Kralj je odgovorio:
„Treba pre svega biti mirne glave. Sviđa mi se što poslednjih meseci nema velike euforije i to je manji pritisak na igračima. Nije kao svih ovih godina kada smo bili više nego euforični. Iz neke skromnosti treba otići na Evropsko prvenstvo, a znamo da imamo kvalitet. Englezi jesu favoriti i za osvajanje, činjenica da nije dobro što igramo to prvo kolo, kao što smo sa Brazilom na Mundijalu u Kataru igrali prvi meč. Ali bez obzira na sve to pritisak je i na Englezima. Ulaze u svaki meč da pobede. Lako je reći, treba dokazati sve to. Mi iz nekog mira treba da uđemo u tu utakmicu, i ne smatram da smo neki baš toliki autsajderi".
Slovenci su nam drugi rival, Jan Oblak prva zvezda. Sa Kraljem smo "premotali film" na antologijski meč sa Slovenijom iz 2000. godine. Bio je među stativama i svedočio kako se Jugoslavija od 0:3 vratila sa tri gola za šest minuta.
„U tu utakmicu smo ušli kao veliki favoriti. Gubili smo za za kratko vreme 3:0, a onda smo za kratko vreme uspeli da okrenemo utakmicu, mogli smo čak i da pobedimo. To pokazuje naš kvalitet, loše smo otvorili, ali smo opet dobro završili utakmicu. Možda je bila ta utakmica bila lepa za gledanje, sa navijačke strane, za nas je to bilo poprilično turbulentno. Što se tiče Oblaka, godinama jedan od najboljih u Evropi. I kažem, sigurno da je najbolji igrač Slovenije. Veliki respekt za njega, godinama je u Atletiku, kada ste godinama na tom nivou i branite konstantno, to već pokazuje da je više nego kvalitetan golman i velika prepreka za nas. Uz sve ostale dobre igrače koje Slovenija ima“.
Na zatvaranju nas očekuju Danci jedna homogena ekipa i dugo izgraju zajedno. Naleli su Piksiju prvi poraz na klupi Srbije (3:0), Piksi je još tada rekao da bi voleo Dansku na nekom velikom takmičenju. Ostvarilo mu se...
„Izgubili smo od njih tu prijateljsku, nije prijatno izgubiti bilo kada. Ko god da je došao na Evropsko prvenstvo, svako dolazi sa svojim ambicijama. Nisu možda atraktivna ekipa, nisu po imenima toliko jaki. Ali, opet su oni jedna ozbiljna turnirska ekipa. Videćemo kako će da izgledaju, ne očkeuje niko da će biti laka utakmica. Ali, opet, mislim da smo kvalitetniji od njih uz svo poštovanje".
Kralj navija da se Dancima vrati milo za drago, da im se vrati dug sa kamatom.
„To je moja želja, da li će to tako biti videćemo. Mislim da možemo da im se revanširamo“.
Dancima je Kasper Šmajhel branio svih 10 u kvalifikacijama, Kralj o njemu i činjenici da ima punih 37 godina, ali da su to najlepše godine za golmana, kaže.
„Pa sigurno da se pomerila granica što se tiče igrača i golmana. Duže traju karijere, godinama je Šmajhel standardan, ima svoj stil branjenja, koji nekom može da se sviđa ili ne. Golman je možda pola tima, a on je, mislim, glavni oslonac u toj ekipi".
Za sam kraj razgovora sa Ivicom Kraljem ostavili smo prognozu koliko može Piksija Srbija. Da li je konačno stvar „sazrela“ da izađemo iz grupe.
„Iskreno bih voleo, kao i svi mi da bude tako. Veliki uspeh što smo došli na to takmičenje. Bilo bi idealno da prođemo grupu. Posle 24 godine smo na Evropskom prvenstvu, što je opet sa te strane uspeh. Mnogo nam zavisi od te prve utakmice sa Englezima. Taj prolazak u sledeću rundu bio bi lep uspeh, a onda kad prođete u taj deo takmičenja, onda je sve moguće. Onda, zašto ne očekivati i nešto više? Za početak da ne bude tenzije i pritiska na igračima nek' budu pravi da prođemo taj prvi krug, pa otom-potom, Verovatno će apetiti rasti".
Kralj smatra da će meč sa Slovencima biti "preloman".
„Meni je sve to podjednako, ja uopšte ne delim sve te utakmice. Vraćam se na Engleze, jesu favoriti, ali prva utakmica, svi su pod nekom tenzijom. Videćemo kako ćemo to da završimo. Kako god da se završi sledi ta druga sa Slovencima mogla da bude prelomna, presudna“.
Prisetili smo se načina na koji se Argentina popela na krov sveta u Kataru. Poraz od Saudijske Arabije u prvom kolu i to posle preokreta, a onda "Zlatna boginja".
„Pa tako je, to je ta prva utakmica. Ko je mogao da očekuje da će Argentinci da izgube tada. Jel tako? To je prosto bilo neverovatno. Ne znam da se ikada i desilo tako nešto. Bilo bi lepo da mi prođemo taj prvi krug, a već da nam se desi 'argentinski scenario, to je fantazija. Ajmo za početak da krenemo lagano utakmicu, po utakmicu, da vidimo kako će se odvijati stvari. Veliki uspeh bio bi prolaz iz grupe“.
Za kraj smo pitali Kralja da li bi verovao nekome da mu je rekao da će Srbija čekati 24 godine da ponovo bude akter EP?
„Naravno da ne bih. Totalno nezamislivo nešto. Ja gledam sad po svom detetu, ona ima 23 godine. Nije se rodila kada smo poslednji put igrali Evropsko prvenstvo. Mundijale smo imali, evropsko nismo. Ne znam šta se dešavalo. Dve i po decenije da ne učestvuješ, učestvovale ekipe koje su mnogo slabije od nas. Posle toliko godina da budemo pravi", završio je razgovor za Sputnjik Ivica Kralj.
Joško Gvardiol, Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2024
EURO 2024
Hrvatska je pala zbog prepisivanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala