- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Imperija laži“ i „informacioni patuljak“ stvorili savez protiv Rusije

CC0 / Balkan Photos / Informacioni rat - ilustracija
Informacioni rat - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2024
Pratite nas
Savez „imperije laži“ i „informacionog patuljka“ tj. Sjedinjenih Država i Poljske sklopljen je sa namerom da se Rusija porazi u informacionom prostranstvu, pošto druge antiruske akcije ne daju željene rezultate, ocenjuju ruski eksperti komentarišući vest da su dva saveznika otvorila centar za borbu protiv „ruskih dezinformacija o Ukrajini“.
Američki Stejt department je objavio da su Sjedinjene Države i Poljska stvorile novu komunikacionu grupu o Ukrajini, sa sedištem u Varšavi, kako bi podržale Ukrajinu u borbi protiv „ruske agresije u informacionom prostoru“.
Saopšteno je i da će u okviru nove grupe američki saveznici koordinirati razmenu informacija, promovisati „tačno izveštavanje“ o sukobu u Ukrajini, razobličavajući „manipuplacije Kremlja" i pojačavajući glas Ukrajinaca. Očekuje se da će se pridružiti i druge zemlje, a Letonija je već najavila da će se priključiti tzv. komunikacionoj grupi Poljske i SAD.
Ruski eksperti zaključuju da će zadatak grupe biti promovisanje zapadne agende prilikom izveštavanja o događajima u Ukrajini i nisu iznenađeni činjenicom da je Poljska postala jedan od evropskih centara za informacioni rat, s obzirom na to da je rusofobija u toj zemlji „osnova političke svesti”, a takve tvrdnje poktrepljuju i rezultatima izbora za Evropski parlament.
Ruski ekspert Jurij Borisjonok ističe da je izbor Poljske kao američkog vazala u ovom projektu sasvim logičan.

„Stvaranje ove grupe i njeno razmeštanje u Varšavi je prilično prirodan nastavak američko-poljske saradnje po svim linijama. U ovom slučaju se sve uklopilo, u smislu da je na vlasti u Varšavi premijer Donald Tusk, čovek uslovno liberalnih pogleda, odnosno duhom blizak američkoj Demokratskoj partiji, koja je i dalje na vlasti i kontroliše administraciju. Dakle, u ovom slučaju sve se poklopilo. Čak i to što Poljska nema uspeha u informacionom prostoru nadoknađuje se činjenicom da poljski predstavnici prilično poslušno ispunjavaju sve direktive Vašingtona, ko god da je tamo na vlasti... Dakle, ovo je nastavak prethodnih kontakata, koji su vrlo jasno podeljeni: vašingtonski gospodar i poljski poslušni vazal. U ovom slučaju će za Amerikance biti manje problema nego da je ova struktura smeštena u nekoj drugoj evropskoj prestonici“, ocenjuje Borisjonok.

Šef Komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta i sprečavanje mešanja u unutrašnje poslove Ruske Federacije Andrej Klimov napominje da Sjedinjene Države nisu tek tako prozvane „imperijom laži“ - danas imaju mogućnost da kontrolišu više od dve trećine svetskog informacionog prostora, jer imaju tehnologije, kadrove, ogromno iskustvo i novac. On dodaje da Vašingtonu za antirusku propagandu nisu potrebni nikakvi savezi sa Poljskom, koja je, kako ocenjuje, informacioni patuljak po svom uticaju na globalni medijski prostor.

Hibridni rat ne jenjava

Analitičari ocenjuju da ruski stručnjaci za kontrapropagandu treba da obrate pažnju na stvaranje nove zapadne strukture i preduzmu odgovarajuće mere, ali konstatuju da će suštinski sve ostati po starom – Sjedinjene Države će, sa ili bez Poljske, nastaviti da rasplamsavaju antirusku histeriju i šire antirusku propagandu preko Holivuda, medija i američkih društvenih mreža.
Borisjonok ocenjuje da je veoma indikativna namera Amerikanaca da se zajedno sa Poljacima suprotstavljaju Rusiji u informacionom prostoru.
„Kada nema mogućnosti da se bilo šta realno uradi u antiruskim akcijama, onda je informacioni, virtuelni prostor, najplodnije tlo za nekakvo intenziviranje eskalacije u ruskom pravcu. Poljaci se uvek rado trude u tom pogledu, posebno u informativnom prostoru, kada nema potrebe da se preduzimaju bilo kakve stvarne akcije u vojnom pravcu. U informacionom prostoru uvek su spremni, što bi se reklo, da potpomognu svom velikom vašingtonskom bratu“, kaže ekspert.
Odnosi između Rusije i Poljske značajno su se pogoršali poslednjih godina. Kremlj je, komentarišući brojne neprijateljske akcije Varšave, primetio da je Poljska postala neprijateljski nastrojena država prema Moskvi, podsećajući da je vekovima periodično klizila u ludilo mržnje prema Rusima.
S druge strane, kolektivni Zapad, na čelu sa SAD, još početkom ukrajinske krize je Rusiji objavio totalni hibridni rat, koji obuhvata najrazličitije oblasti, uključujući i informacioni prostor, grubo kršeći svoje međunarodne obaveze za osiguravanje slobodnog izražavanja mišljenja, jednakog pristupa informacijama.
U zapadnim zemljama zabranjuje se emitovanje ruskih medija i ruska reč, blokira se svako drugačije gledište, uništava sloboda govora i uvodi cenzura.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2024
RUSIJA
Kremlj: Borimo se protiv ogromnog monstruma - lako mu pariramo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala