- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bela kuća poručila Kijevu: Ne možemo da garantujemo da ćemo poštovati dogovor o bezbednosti

© AP Photo / Carolyn KasterBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2024
Pratite nas
Aktuelna američka administracija ne može da garantuje da će u slučaju smene predsednika Vašington nastaviti da sprovodi dogovor sa Ukrajinom o bezbednosti, izjavio je na marginama konferencije u Švajcarskoj savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džek Salivan.
Kako je rekao, sve odrednice tog sporazuma nova američka administracija može da promeni, što je i pravedno ne samo za SAD, već i za druge zemlje.
„Ja tu činjenicu ne mogu da promenim. Ne nameravam nikoga da dovodim u zabludu da je to što je dogovoreno kao da je zapisano u kamenu. Reći ću samo da dosadašnja praksa pokazala je da je ono što seu se SAD dogovorile sa drugim državama na dugoročnoj perspektivi, uglavnom ostalo na snazi nezavisno od izmena u administraciji“, istakao je on.
Podsetimo, SAD i Ukrajina su u četvrtak potpisali dokument o garancijama bezbednosti koji, prema zamisli Bele kuće, treba da predstavlja most ka članstvu Ukrajine u NATO.
Dokument ne predviđa nikakve obaveze Vašingtona po pitanju primene svojih snaga u cilju zaštite Ukrajine, kao ni po pitanju finansija.
Zelenski i Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
SVET
Bajden i Zelenski potpisali sporazum o garancijama bezbednosti: Snage SAD neće štititi Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala