- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska artiljerija - Sputnik Srbija

UŽIVO Epidemija tifusa među ukrajinskim vojnicima u Hersonu; Eksplozije u Poltavi

Pratite nas
Ruska vojska nastavlja da napreduje u dubinu ukrajinske odbrane na više delova fronta. U poslednjih nedelju dana izvedeno je 19 grupnih udara na ukrajinske vojne objekte, između ostalog na skladišta gde su čuvane rakete „storm šedou“. Poljska odlučila da neće poslati Ukrajini preostale PVO sisteme „patriot“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:21 15.06.2024
16:00 15.06.2024
Epidemija tifusa počela je među ukrajinskim vojnicima u Hersonu i Hersonskoj oblasti, više od 60 vojnika je zaraženo, troje je umrlo, rekli su za Sputnjik pripadnici ruskog ilegalnog pokreta u Hersonu.
12:56 15.06.2024
12:47 15.06.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Jedinice ruske vojne grupacije „Centar“ odbile su pet kontranapada ukrajinske vojske i tom prilikom likvidirale do 320 ukrajinskih vojnika. Takođe, u tim okršajima ruske snage uspele su da zauzmu povoljnije položaje i to u blizini gradova Voshod, Vozdviženka, Novoaleksandrovka, Novopokrovsko i Jevgenovka u Donjeckoj Narodnoj Republici. Pored ljudstva, ukrajinska vojska ostala je i bez tri oklopna vozila, dva automobila, haubice M777 američke proizvodnje, kao i tri haubice D-30 i tri Msta-B.
Ruska vojna grupacija „Dnjepar“ likvidirala je proteklog dana do 75 ukrajinskih vojnika, a u napadima uništena su i dva lansirna sistema „hajmars“ i M270, kao i jedna artiljerija „gvozdika“. Pored toga, naneti su i gubici ukrajinskoj 23. brigadi nacionalne garde u blizini mesta Visšetarasovka i Dobra Nadija u Dnjepropetrovskoj oblasti.
Jedinice vojne grupacije „Jug“ poboljšali su položaje na frontu i odbili napad snaga Kijeva u blizini mesta Elizavetovka, Kalinjina, Orehovo-Vasiljevka i Časov Jar. Ukrajinske snage izgubile su preko 630 vojnika, jedno oklopno vozilo i pet automobila. Takođe, tokom kontrabaterijske borbe pogođena je i jedna britanska haubica FH-50, američka M777, kao i samohodna artiljerija „akacija“. Uništena su i tri skladišta oružja i municije ukrajinske vojske.
Ruska vojna grupacija „Zapad“ je tokom jučerašnjih okršaja likvidirala do 495 ukrajinskih vojnika u blizini mesta Sinjkovka i Petropavlovka u Harkovskoj oblasti, kao i kod Dronovke i Grigorovke u DNR i Červonaje u LNR. Pored ljudstva ukrajinska vojska ostala je i bez tri oklopna vozila, dve američke haubice M777 i FH-50.
Vojna grupacija „Sever“ je proteklog dana nastavila sa ofanzivnim operacijama i odbila sedam kontranapada ukrajinske vojske, a tom prilikom, Kijev je izugbio još 350 vojnika. Ruska vojska je nastavila da se probija u dubinu ukrajinske odbrane kod mesta Volčansk i Terenova u Harkovskoj oblasti. Pored ljudstva, ukrajinska vojska je ostala i bez dva tenka, tri automobila, jedne haubice D-30, kao i bez jedne stanice za radioelektronsku borbu „bukovelj-AD“.
Ruske PVO snage su proteklog dana oborile 54 ukrajinska drona, 10 projektila lasniranih iz sistema „hajmars“, kao i četiri navođene granate „hamer“. Operativno taktička avijacija, raketne snage i artiljerija nanele su gubitke ukrajinskim snagama u 106 regiona.
11:41 15.06.2024
U pet oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost – u Sumskoj. Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjeproetrovskoj i Černjigovskoj.
Ovo je drugi put danas da se sirene oglašavaju u Ukrajini, jutros je vazdušna opasnost bila proglašena na celoj teritoriji zemlje.
11:40 15.06.2024
09:17 15.06.2024
Na zaporoškom delu fronta uništena je jedna haubica američke proiztvodnje M777, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Uništena je n teritoriji koja je u zoni odgovornosti ruske vojne grupacije „Dnjepar“.
09:17 15.06.2024
Ruska avijacija izvela je vazdušni napad na položaje stranih plaćenika u Harkovskoj oblasti, saopštio je potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.
Prema njegovim rečima, ruska vojska dobila je od obaveštajne službe koordinate tajnog položaja stranih plaćenika u blizini mesta Bugajevka u Harkovskoj oblasti.
„Ruska avijacija izvela je vazdušni napad na lokaciju i likvidirala celu grupu vojnika među kojima su bili i stranci“, rekao je Maročko.
09:16 15.06.2024
09:15 15.06.2024
Ruska vojska odbila je napad ukrajinskih snaga na kupjanskom delu fronta, saopštio je potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.
Prema njegovim rečima, ukrajinske snage su izvele par pokušaja da probiju rusku odbranu i to u mestima Sinjkovka, Petropavlovka, Pesčano, Kislovka, Berestovo i Stelmahkovka, međutim, svi ti pokušaji su osujećeni.
„Uprkos masovnom napadu Ukrajinaca, linija odbrane dužinom 30 kilometara nije probijena. Nismo dozvolili da nam uzmu teritoriju. Protivnik se vratio na svoje položaje trpeći gubitke“, rekao je Maročko.
09:15 15.06.2024
Vojnici ukrajinske vojske napustili su svoje položaje na krasnolimanskom pravcu, međutim, snage protiv povlačenja su im se preprečile i naterale da se vrate na svoja mesta, izjavio je potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.
Kako je rekao, ovaj incident se dogodio u blizini mesta Jampolj, i to nije prvi put da Kijev koristi snage protiv povlačenja kako bi naterao vojsku da ostane na frontu.
09:15 15.06.2024
09:14 15.06.2024
Vazdušna opasnost proglašena je na teritoriji cele Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo za digitalnu transformaciju te zemlje.
Prvo su se sirene oglasile u Kijevu, nakon čega i u ostalim delovima zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala