- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šta će ostati od prinosa posle oluja sa gradom

© Sputnik / Boban NovovićGrad, ilustracija
Grad, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2024
Pratite nas
Od nevremena svakodnevno strepe poljoprivrednici. Iz dana u dan olujni vetrovi praćeni gradom i velikim količinama padavina koji se sele iz jednog u drugi kraj Srbije, sakate useve, voćnjake i povrtnjake.
Suv grad i nevreme u jagodinskoj opštini najviše su zahvatili područje te opštine od Glogovca, Ribara, do Vinorače, a od ratarskih kultura najviše je stradao kukuruz koji je u takvoj vegetativnoj fazi da se više ne može oporaviti.
U zavisnosti od područja i koliko ga je grad „zakačio“, šteta je na kukuruzu od 30 do 70 odsto. Stradao je i suncokret, dok je šteta na pšenici daleko manja, saznaju Novosti u Poljoprivrednoj stručnoj službi (PSSS) Jagodina.
Od voćarskih kultura, ističe savetodavac Igor Andrejić, ima oštećenja kako na plodovima, tako i na lisnoj masi i mlađarima generalno. Najviše je stradalo krupnije voće - breskva koja još nije obrana, te jabuka, kruška, dunja...
Poljoprivrednici su tek počeli da se javljaju PSSS i da prijavljuje štetu koju je načinio suvi grad koji je trajao nekoliko minuta. Inače, Štab za vanredne situacije opštine Jagodina brzo je reagovao izlaskom na teren i već je počela procena oštećenja na svim poljoprivrednim kulturama.
Teško nevreme u četvrtak, oko 18 časova pogodilo je Rudničko-takovski kraj - grad veličine oraha i lešnika, zavisno od mesta do mesta. Petnaestominutni grad zasipao je i centar ovog kraja, Gornji Milanovac. Pre njega, stradala je poljoprivreda u takozvanim Gornjim selima, od Ravne gore naniže, naročito malinarska i ostala voćarska, koja su uvek prva na udaru svakog ovakvog nevremena.
Zasad, štete na usevima, voćnjacima... nije moguće proceniti, uprkos tome što su se mobilni telefoni u ovom kraju „usijali“. Te štete, utvrdiće nadležna komisija i milanovački Štab za krizne situacije.
Olujno nevreme koje je u četvrtak zahvatilo čitavu Srbiju pogodilo je u popodnevnim časovima i Šumadiju. U Kragujevcu je oluja praćena obilnim padavinama i jakim gradom veličine oraha napravila štetu i u samom centru grada, gde je grad padao dvadesetak minuta. Sva mehanizacija gradskih javno-komunalnih preduzeća je još uvek na terenu, a ekipe JKP „Vodovod i kanalizacija“ imale su 27 intervencija, jer je zbog velike količine vode koja je pala u jako kratkom periodu došlo do izlivanja kišne kanalizacije u nižim delovima grada.
Uprava za vanredne situacije Kragujevac zajedno sa pripadnicima javno-komunalnih preduzeća zbog ranijih upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda 96 sati je u stanju pripravnosti. Nevreme praćeno jakim gradom veličine oraha pogodilo je teritoriju Aranđelovca, Topole i Kragujevca sa prigradskim i seoskim naseljima. Radarski centri Bešnjaja i Bukulja delovali su sa svojih protivgradnih stanica i ispaljeno je preko 200 raketa u gradonosne oblake.
Pripadnici Uprave imali su četiri intervencije na terenu, a do izlivanja kišne kanalizacije došlo je u naseljima Pivara, Ilićevo i Centar. Voda je najviše napravila probleme na ulicama Grada Kragujevca. Stanje je stabilno, voda se povukla i grad normalno funkcioniše. Snabdevanje vodom, strujom i gasom je normalno, nema povređenih - rekao je Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije Kragujevac.
Kol-centar gradskog štaba za vanredne situacije prvog dana nakon oluje primio je pedesetak prijava građana kojima je grad oštetio automobile, krovove, fasade na kućama i stambenim zgradama, a iz prigradskih naselja stižu prijave o gradom uništenim baštama. U nekoliko podruma prodrla je voda, a nadležne službe u saradnji sa Institutom za javno zdravlje sprovode dezinfekciju u slučaju izlivanja fekalne kanalizacije.
Štetu nastalu usled grada na okolnom seoskom području građani prijavljuju u svojim mesnim zajednicama.
„Pozivamo građane da prijavljuju štetu ukoliko imaju bilo kakva oštećenja na infrastrukturi i usevima. Komisija koja će se formirati utvrdiće preliminarni iznos štete i nakon toga obratićemo se Ministarstvu poljoprivrede za eventualnu nadoknadu štete“, objasnio je proceduru za nadoknadu štete Dejan Ružić, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca.

Prijavite štetu

Opštinska uprava pozvala je sve žitelje Gornjeg Milanovca kojima su grad i olujno nevreme u četvrtak popodne pričinili bilo kakvu štetu da istu prijave na opštinskoj pisarnici.
U nevremenu su posebnu štetu pretrpeli usevi i voćnjaci. U centru grada je bilo oštećenja i na kućama. Dogodilo se i da je protivgradna raketa završila u krovu domaćinstva u širem centru Milanovca, zbog čega je Opštinska uprava najavila tužbu protiv proizvođača protivgradnih raketa.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala