- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Patrijarh Porfirije i predsednik Vučić čestitali Kurban-bajram

© Sputnik / Lola ĐorđevićBajrakli džamija u Beogradu
Bajrakli džamija u Beogradu  - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2024
Pratite nas
Patrijarh Porfirije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitali su danas Kurban-bajram svim islamskim vernicima u Srbiji.

„Svim muslimanima, našoj braći i sestrama po praocu Avramu – Ibrahimu, ali i našoj braći i sestrama po radostima, brigama, zajedničkim pregnućima u kojima učestvujemo na dobro svih – želimo mir, zdravlje i sreću povodom nastupajućeg Kurban-bajrama“, navodi se u čestitki patrijarha srpskog.

Patrijarh je istakao da je Kurban-bajram praznik koji i nas hrišćane, koji sa muslimanima delimo ove široke balkanske prostore, podseća na praoca Avrama, čoveka koji je svima koji verujemo u jednoga Boga, primer nepokolebive vere i poverenja u Tvorca – istinitog, pravednog, čovekoljubivog Boga koji podjednako voli sve ljude, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
„Želimo da sve muslimane, na ovaj veliki praznik, obraduje anđeo milosrđa i daruje izobiljem radosti“, poručio je patrijarh Porfirije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas predstojeći Kurban-bajram reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji i predsedniku mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vernicima islamske veroispovesti.
„Neka duh Kurban-bajrama bude podsticaj da našu Srbiju nastavimo da gradimo onako kako mi mislimo da treba, negujući mir i slogu. Zajedno, i samo tako, možemo našu sutrašnjicu učiniti još boljom“, naveo je Vučić u čestitki.
Predsednik je poželeo vernicima da praznične dane provedu u radosti i da je dele "sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima, a da nas duh ovog velikog praznika sve ispuni vrlinama humanosti, saradnje i praštanja.
„Srbija je naša zajednička kuća, u kojoj se svako od nas oseća sigurno, ispovedajući veru svojih predaka i prenoseći je svojim potomcima“, napisao je Vučić.
„Neka vam plemeniti Kurban-bajram bude blagosloven. Kurban-bajram šerif mubarek olsun!“, navodi se u čestitki predsednika Republike.
Islamski vernici sutra proslavljaju Kurban-bajram koji traje četiri dana.

Islamska zajednica Srbije zahvalila Vladi Srbije za doprinos učešću muslimana Srbije na hadžu

Islamska zajednica Srbije (IZS)zahvalila je Vladi Srbije za sve što je u prethodne tri godine učinila da danas muslimani Srbije budu na hadžu u Meki i Medini, navodi se u pismu IZS Vladi u koje je Tanjug imao uvid.
"Vlada Republike Srbije sa svojim Ministarstvom spoljnih poslova pružila nam je jedinstvenu podršku tako što je dodelila ovlašćenje predsedniku Sabora Islamske zajednice Srbije i tadašnjem ambasadoru Republike Srbije u Kraljevini Saudijske Arabije Muhamedu Hamdi Jusufspahiću da predstavlja muslimane Srbije u procesu otklanjanja prepreka i ostvarivanja kvote za hadž", navodi se u pismu.
Hadžiluk je važan čin pri praktikovanju vere, što je pravo svakog građanina Srbije zagarantovano Ustavom, dodaje Islamska zajednica Srbije.
Takođe, IZS je uputila pismo zahvalnosti i ministarstvu hadža Kraljevine Saudijske Arabije što je na zahtev vlade RS obezbedilo veću kvotu za učešće muslimana Srbije na hadžu.
Islamska zajednica Srbije zahvalila je ministru hadža Saudijske Arabije Tavfiku el Rabiji i njegovim saradnicima za sav trud koji su učinili da muslimani Republike Srbije nakon kraćeg prekida ponovo imaju svoju kvotu za obred hadža, i to ovoga puta brojniju, za 700 hodočasnika odobrenu i obezbeđenu, navodi se u Povelji priznanja i blagodarnosti.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala