- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Darovi naših rođaka | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2024
Pratite nas
U najnovijoj emisiji istražujemo zbog čega je povratak dva srpska kralja, gipsanog modela čuvene bronzane kompozicije koja krasi centar Pariza, višestruko značajan za nas, ali i šta nam je u nasleđe ostavio veliki naučnik i posvećenik, akademik Vladeta Jerotić a povodom veka od rođenja
Radoznalost kao životni pokretač, težnja ka samospoznaji i duhovnom rastu, dosledna spremnost da se sasluša neistomišljenik, da se uvaže razlike i priznaju sopstvene greške – neke su od vrednosti kojima nas je učio Vladeta Jerotić. O delu ovog uglednog akademika, neuropsihijatra i psihoterapeuta, književnika i filozofa, a povodom veka od rođenja, u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa psihologom Žarkom Trebješaninom i novinarom Aleksandrom Gajšekom.
Da li smo, uprkos razvoju tehnologije, uspeli da odmaknemo od srednjeg veka kada je reč o ulozi žene u društvu, u porodici, jedno je od pitanja kojima se bavi predstava „Kramer protiv Kramera“ u režiji Slobodana Skerlića, koja se premijerno izvodi 15. juna u Beogradskom dramskom pozorištu.
Šta sve u simboličkom, smislu nacionalnog osećanja ali i za muzeološku misiju znači povratak gipsanog modela za spomenik srpskim kraljevima Petru i Aleksandru, koji u svom bronzanom obliku krasi centar Pariza, koliko su ovakvi artefakti bitni da upotpune istorijske činjenice o jednom vremenu, ali i da, samim postojanjem budu brana od sve češće revizije istorije – neka su od pitanja za direktorku Muzeja grada Beograda Jelenu Medaković čiju će spomeničku zbirku upotpuniti ovaj eksponat.
Da li je, u toku priprema antologijske edicije „Deset vekova srpske književnosti“ Matice srpske moglo da se pretpostavi da će posle samo decenije i po postojanja imati objavljenih 15 kola u neverovatnih 150 knjiga, koliko je naučničke odvažnosti bilo potrebno da se otklone ideološko-političke predrasude (zbog koji su mnogi pisci i dela skrajnjivani), koliko širine da se pomire „četnici“ i „partizani“, poštujući kriterijum o vrednosti tih dela i važnosti njihovih autora za vreme u kome su živeli, na kakve se probleme nailazi kada se u ediciju uvrste svi koji su pisali na srpskom jeziku, bez obzira sa koje teritorije dolazili – neka su od pitanja za pokretača i glavnog urednika ove edicije, akademika i pisca Mira Vuksanovića.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala