- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Nacistički karakter „Azova“ se nije promenio i Vašington to dobro zna

© Sputnik / Evgeniй Kotenko / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ukrajinskog bataljona "Azov" polažu zakletvu
Pripadnici ukrajinskog bataljona Azov polažu zakletvu  - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2024
Pratite nas
Odluka Sjedinjenih Američkih Država da ukine višegodišnju zabranu na isporuke oružja ukrajinskoj brigadi „Azov“, koja je proglašena terorističkom organizacijom i zabranjena u Rusiji, govori o tome da Vašington ne bira sredstva u pokušajima da pobedi Moskvu, koristeći Ukrajinu i ukrajinski narod kao instrument u svojim rukama.
Ovako Rusi komentarišu vest da su u trećoj godini oružanog sukoba u Ukrajini Amerikanci koji podržavaju Kijev, videći seriju poraza Oružanih snaga Ukrajine, odlučili da podele oružje istim onim militantima „Azova“, koje su pre samo nekoliko godina označili kao naciste. Time je Zapad, ocenjuju ruski eksperti, i zvanično postao sponzor nacizma i međunarodnog terorizma.
Portparol američkog Stejt departmenta je odluku o ukidanju zabrane na isporuke oružja i obučavanje pripadnika „Azova“ obrazložio rečima da „tokom provera nisu pronađeni dokazi da su pripadnici brigade grubo kršili ljudska prava", dok ruski eksperti ukazuju na to da snabdevanje „Azova“, zapravo, nikad nije ni prestalo, uprkos zabrani, argumentujući takve tvrdnje činjenicama da je ruska vojska pronašla municiju i oružje strane proizvodnje u bazama „Azova“. Osim toga, otkriveni su dokumenti koji ukazuju na to da su militanti tog odreda prošli obuku NATO zemalja.
Ruski ekspert Igor Šatrov ocenjuje da se nacistički karakter „Azova“ nije promenio i da je Vašington dobro sa tim upoznat.
„Promenila se struktura jedinice, njena podređenost, ali nacistička ideologija, koja je u njih usađena, nije iščezla. Svojevremeno su se Amerikanci složili da jedan broj formacija poput ‘Azova’ gravitira ka takvoj ideologiji. Vidimo da poenta nije u ‘Azovu’, nego da se takva uverenja usađuju u svakog ko dobije oružje u Ukrajini“, kaže Šatrov.
Moskva je osudila odluku Vašingtona, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su Sjedinjene Države „čak spremne da koketiraju sa neonacistima“ da bi pobedile Rusiju.
Ovaj dobrovoljački bataljon prvobitno je formiran u maju 2014. za borbu protiv snaga u Donbasu koje podržavaju Rusiju, a kasnije te godine je nakratko uključen kao poseban puk u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova pre nego što je pripojen i stavljen pod komandu Nacionalne garde.
Ujedinjene nacije su u izveštaju 2016. godine optužile „Azov“ za „pljačku civilnu imovinu, što je dovelo do raseljavanja” u istočnoj Ukrajini.
© Aleksandar Maksimenko / Uđi u bazu fotografijaPripadnici „Azova“ nose nacističke simbole, a njihov logotip je „volfsangel“, simbol nacističke oklopne SS-divizije „Rajh“
Bataljon Azov - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
Pripadnici „Azova“ nose nacističke simbole, a njihov logotip je „volfsangel“, simbol nacističke oklopne SS-divizije „Rajh“

Vašington krši sopstvene zakone

„Vašington post“ je, pozivajući se na Stejt department, objavio da je američka administracija ukinula zabranu isporuke naoružanja „Azovu“, nakon što je prošao proveru po kriterijumima zakona Lihi.
Ovaj zakon, nazvan po njegovom inicijatoru - senatoru Patriku Lihiju, usvojen je još 1997. godine i formalno zabranjuje Stejt departmentu i Pentagonu da daje novac i oružje stranim jedinicama optuženim za „grubo kršenje ljudskih prava“.
Pripadnici „Azova“, kao sledbenici Stepana Bandere i drugih nacističkih lidera, stekli su „slavu“ monstruoznim zločinima nad Rusima i ruskojezičnom stanovništvu. Na teret im se stavljaju masovna ubistva, silovanja, mučenja, širenje nacističke ideologije i drugi zločini.
Pripadnici „Azova“ su tetovirani i nose nacističke simbole, a njihov logotip je „volfsangel“, simbol nacističke oklopne SS-divizije „Rajh. „Azovci“ mrze Ruse i sve što je rusko i poznati su po svojoj surovosti.
Čak i američki novinar i bivši oficir američke vojske Skot Benet tvrdi da Amerikanci nemaju pojma šta se zaista dešava u Ukrajini, posebno kakva zverstva čine militanti nacionalističke formacije „Azov“, čije su mozgove, kako je rekao, isprala CIA i laži iz udžbenika falsifikovane istorije.
On je sa njima razgovarao, video njihove tetovaže i bio svedok kada su silovali žene, koje su potom ubijali, a zatim im na stomaku urezivali kukasti krst kao žig. Njegov zaključak je da nacionalisti „Azova“ nisu „borci - oslobodioci“, već ubice, koje već dugo dobijaju zapadno oružje, a to je, kaže, dobro poznato svima koji su bili u Donjecku, Harkovu, Marijupolju i drugdim gradovima u regionu.
On smatra da se razlog što Zapad sada otvoreno priznaje finansiranje i predaju oružja „Azovu“ krije u potpunom očaju i pokušaju da se Rusija blefom natera na pregovore. Ova ideja je, ističe, osuđena na neuspeh... Rat su, ističe, isprovocirali Amerikanci, ali Rusi će ga završiti.

SAD – sponzor nacizma i međunarodnog terorizma

Šatrov ističe da je situacija za SAD i Zapad u celini takva da ukidaju sve zabrane za Kijev.
„To se odnosi i na mogućnost napada američkim oružjem na teritoriju Ruske Federacije i na ovo sa 'Azovom' i na razgovore na Zapadu o mogućnosti slanja NATO trupa u Ukrajinu. Sukob je ušao u takvu fazu kada je postalo jasno da ukrajinske oružane snage nisu u stanju da ostvare rezultate na frontu, pa im je potrebna svaka vrsta pomoći, što uključuje i prelazak svih granica. Zato se zabrane ukidaju“, kaže Šatrov.
Prema njegovim rečima, maske su odavno pale i Zapad, na čelu sa SAD, sada povlači očajničke poteze.

„Mislim da ne treba očekivati da će Zapad korigovati akcije Ukrajine, naprotiv, gurnuće je u najočajnije akcije i pomagaće na sve moguće načine. Sukob ulazi u pik fazu, a planovi Zapada još nisu realizovani. Čini mi se da se tako mogu oceniti postupci američkog Stejt departmenta“, zaključio je Šatrov.

Ruski senator Konstantin Kosačov je ovu situaciju uporedio sa akcijama Nemačke u trećoj godini rata, kada su nemačke vlasti, shvativši poraz u ratu sa Sovjetskim Savezom, počele da dele oružje stanovnicima okupiranih teritorija. Prema njegovom mišljenju, SAD su se izjednačile sa nacistima i militantima ukrajinskih oružanih snaga.
Zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove RF Vladimir Džabarov ističe da Sjedinjene Države nisu samo sponzor nacizma, već su dugo sponzor međunarodnog terorizma, postavljajući retorička pitanja - ko je stvorio Al-kaidu (terorističku organizaciju zabranjenu u Rusiji) i ko je stvorio terorističke grupe u Siriji?
Prema njegovim rečima, iza svega ovoga stoje SAD, koje su preko svojih obaveštajnih službi finansirali sve ove strukture.
U svakom slučaju, ruski Javni tribunal već dugi niz godina temeljno beleži zločine „Azova“ nad civilima i vojnicima ruske vojske. Raspolaže dokazima i svedočenjima žrtava torture i svedoka ubistava. Stručnjaci su sigurni da Amerikanci znaju za ove zločine i da uprkos tome podržavaju neonaciste, za šta će i Vašington, kako kažu, pre ili kasnije odgovarati.
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
RUSIJA
„Ogorčeni smo, moraju biti kažnjeni“: Rusija o američkom naoružavanju neonacista u Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala