- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Već bivši zapadni lideri, a bacaju milijarde dolara u ukrajinsku crnu rupu

© Tanjug / AP Photo/Andrew MedichiniEmanuel Makron i Đorđa Meloni na samitu G7
Emanuel Makron i Đorđa Meloni na samitu G7 - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Pratite nas
Šestoro od sedam lidera država G7 su već bivši političari ali im to ne smeta da vode propalu politiku i nastave da bacaju milijarde dolara u ukrajinsku crnu rupu, kaže za Sputnjik istoričar Saša Adamović.
Samit G7 možda je najslabiji sastanak lidera poslednjih godina, a razlog je što je većina lidera G7 zauzeta izborima i unutrašnjim problemima u svojim zemljama i jednostavno nemaju vremena za Ukrajinu, navodi u tekstu naslovljenom „Šest hromih pataka i Đorđa Meloni“ briselski portal „Politiko“.
Liderima G7 od kojih su skoro svi u krizi to nije smetalo da dogovore da do kraja godine dodele Ukrajini 50 milijardi dolara, koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Bivši lideri: Većina neće prisustvovati sledećem samitu G7

Očito je da ovogodišnji samit G7 lideri tih zemalja ne dočekuju u najboljem raspoloženju s obzirom na probleme na ličnom nivou a i zbog globalne situacije koja za njih nije najpogodnija, pošto se moraju suočiti sa velikim brojem problema za koje nisam siguran da imaju adekvatno rešenje, kaže Adamović.
Svi oni na ličnom planu kao političari, osim Đorđe Meloni, nalaze se u veoma teškoj situaciji i verovatno većina njih neće prisustvovati sledećem samitu G7 za godinu dana, dodaje Adamović.
S druge strane globalni problemi s kojima se suočavaju, pre svega rat u Ukrajini i sukob na Bliskom istoku, ne idu u skladu sa priželjkivanjima kolektivnog Zapada, niti ima bilo kakve perspektive da bi se situacija mogla preokrenuti, smatra Adamović.
„S obzirom da je rezultat rata u Ukrajini praktično odlučen i da je Rusija pred pobedom, a Ukrajina pred porazom. S druge strane, na Bliskom istoku Izrael se pokazao ne samo kao država koja u ovom trenutku sprovodi genocid nad Palestincima u Gazi, već se na nekom višem strateškom nivou našao praktično pred porazom, jer nema povoljnog rešenja, odnosno izlaza za Izrael iz ove tragične situacije u Gazi.“

Bacanje milijardi dolara u ukrajinsku crnu rupu

Iako potpuno svesni da nema načina da se ishod ukrajinskog sukoba promeni u njihovu korist, dodaje Adamović, lideri G7 nastavljaju da bacaju milijarde dolara u ukrajinsku „crnu rupu“. Na taj način će samo povećavati mogućnost dalje eskalacije da bi sprečili neizbežni poraz Ukrajine, a čak su spremni da i sam NATO uvedu u konfrontaciju sa Rusijom. A ako to urade, teško da će se dobro provesti jer će se suočiti sa najjačom kopnenom armijom na svetu, smatra Adamović.
„G7, odnosno kolektivni Zapad nije promenio svoje ciljeve od početka rata u Ukrajini a to je da Rusija doživi vojni poraz na terenu, odnosno da ekonomski propadne i zato na ovaj način nastavljaju da finansiraju svoju propalu politiku. Sa druge strane, G7 okreće glavu od genocida u Gazi iako su i dalje spremni da kao i prethodnih decenija dele lekcije i optužbe na temu genocida svima drugima. Videli smo to ranije na primerima Rusije i Kine, ali Izrael kao država koja uživa potpunu podršku Zapada, izgleda da može da radi šta god želi.“
Zato Zapad i G7 okreću glavu i ne žele da vide ono što se dešava u Gazi, naglašava Adamović.
Osim toga, G7 ima veliki problem na ekonomskom planu sa Kinom jer, iako sami sebe nazivaju najindustrijalizovanim državama na svetu, čini se da je to priča iz nekih prošlih vremena jer je u ovom trenutku industrijska moć G7 slabija od industrijske moći Kine, dodaje Adamović.

Kamate na rusku imovinu osiguranje kredita za Ukrajinu

Ideja da se ruska zamrznuta imovina iskoristi za finansiranje rata u Ukrajini još uvek nije prošla i očigledno je da postoje neslaganja na Zapadu, jer bi takav potez bio ne samo kršenje međunarodnog prava već bi se sveo na običnu pljačku, ističe Adamović.
A lideri navodno to ne žele jer bi tako doveli u pitanje eventualno poverenje na međunarodnom nivou i na taj način bi uplašili i druge zemlje i odvratili ih od bilo kakve ekonomske saradnje sa G7, smatra Adamović.
Zato su smislili su drugačiju varijantu da od zamrznute ruske imovine iskoriste samo kamate koje nisu male, kao osiguranje za kredit od 50 milijardi dolara kog bi ponovo bacili u ukrajinski crnu rupu, ocenjuje Adamović.
„Za vrlo kratko vreme bi se pokazalo da je neophodno još sredstava jer smo i ranije videli da se sredstva, bez obzira koliko su velika, veoma brzo troše i non stop su potrebna nova. Ali eto, ukrajinska crna rupa još uvek traži sipanje silnih milijardi, iako je ishod rata poznat. A s obzirom da su nedavno održani izbori za evropski parlament, a videli smo da iz izbora u izbore na svakih pet godina da je situacija u EU sve gora i gora, možda bismo mogli da napravimo i jedno malo predviđanje da smo možda prisustvovali poslednjim izborima za Evropski parlament. Jer je za narednih pet godina osnovano pretpostaviti da EU više neće postojati.“
Vreme će nam pokazati šta će biti sa G7, ali nisam siguran da je perspektiva G7 bar malo svetlija od perspektive EU, zaključio je Adamović.
Pogledajte i:
Zelenski i Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
SVET
Bajden i Zelenski potpisali sporazum o garancijama bezbednosti: Snage SAD neće štititi Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala