- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poručila Zapadu: Svet je počeo trezvenije da sagledava situaciju u Ukrajini

© AP Photo / Yuki IwamuraVasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Pratite nas
Svet počinje trezvenije da procenjuje ono što se dešava u Ukrajini, Rusija nije uzalud razotkrivala licemerje Zapada, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Nisu uzaludni naši napori da 'raskrinkamo' licemerje i 'dvostruke standarde' Zapada u vezi sa ukrajinskom krizom na platformi UN. Vidimo da se u međunarodnoj zajednici formira mnogo trezvenija procena onoga što se dešava. Zapadnoj antiruskoj propagandi postaje sve teže da prevari većinu u UN, pogotovo kada joj se nameće ukrajinska agenda na uštrb razgovora o mnogo hitnijim pitanjima za svet u razvoju “, rekao je Nebenzja u intervjuu za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, sekretarijat UN krši princip ravnopravnosti kada je u pitanju sukob u Ukrajini, a brojne institucije za ljudska prava i humanitarne organizacije koje rade na ukrajinskoj teritoriji nisu nepristrasne.
„Nemamo iluzija da će se zapadne delegacije ponovo pretvarati da su slepe i gluve za sve vojne i druge zločine kijevskog režima, čiji su direktni saučesnici. Isto važi i za Sekretarijat UN, koji mora da se pridržava principa ekvidistance, ali ga u praksi stalno krši“, napomenuo je Nebenzja.
On je istakao da će Ruska Federacija na sednici Saveta bezbednosti UN ukazati na geopolitičke rizike ukrajinskog korišćenja zapadnog oružja protiv civila u Rusiji.
U petak će biti održan sastanak Saveta bezbednosti UN na zahtev Rusije na temu isporuka zapadnog oružja Kijevu.

Glavni cilj konferencije u Švajcarskoj je da se postavi ultimatum Rusiji

Govoreći o konferenciji o Ukrajini koja će se održati u Švajcarskoj, Nebenzja je istakao da je njen glavni cilj da se postavi ultimatum Rusiji.
"Sve što Zapad zahteva od zemalja globalnog juga jeste da se nametne Rusiji unapred dogovoreni ultimatum, koji je zasnovan na 'formuli mira' Zelenskog", izjavio je stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN.
Zapad svim snagama pokušava da dovuče zemlje globalnog juga na takozvani samit mira u Švajcarskoj, ali ruski partneri smatraju licemernim i glupim pokušaj da se Moskvi postavi ultimatum na toj konferenciji, dodaje ruski diplomata.
"Mirovni pregovori o Ukrajini bez učešća Rusije ne vode nikuda. Tako neće biti moguće rešiti konflikt", zaključuje Nebenzja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala