Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Kurti nastavlja politiku etničkog čišćenja iseljavanjem Srba iz stanova

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Pratite nas
Direktor Kancelarije za KiMPetar Petković kaže da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti čini sve da nastavi politiku etničkog čišćenja i proterivanja srpskog naroda sa prostora KiM i da je u tom cilju odluka tzv. kosovske agencije za verifikaciju imovine, koja podrazumeva, između ostalog, i to da se iseljavaju Srbi iz svojih stanova.
Petković je za RTS istakao da niko iz međunarodne zajednice ne reaguje na politiku Kurtija, koji nastoji da etnički očisti i protera Srbe sa Kosova i Metohije, što pokazuje nova odluka Prištine da iseli Srbe iz svojih stanova.
"Početkom ovog meseca ta tzv. agencija je poslala obaveštenja na brojne adrese Srbima na severu Kosova i Metohije, vlasnicima stanova koji su otkupljivali stanove od Trepče i drugih društvenih preduzeća pre 25-30 godina, sa zahtevom da se isele do kraja juna. A ako se ne isele biće prisilno isterani iz svojih stanova", naveo je Petković.
Prema njegovim rečima, reč je o 100 do 150 porodica.
Naveo je da je mnogim međunarodnim predstavnicima, među kojima i predstavnicima Kvinte, uputio pitanje gde će ti Srbi.
"Mi smo uputili pisma na brojne adrese, apsolutno i diplomatskim kanalima činimo sve da se jedna takva sramna i bezumna odluka zaustavi, ali reći ću vam i sledeće: ta kosovska agencija za verifikaciju i upoređivanje imovine je osnovana suprotno sporazumu iz Brisela, koji podrazumeva da u toj agenciji sede predstavnici Beograda, Prištine i EU", istakao je Petković.
Dodao je da Priština jednostrano sprovodi neke svoje odluke koje idu u pravcu proterivanja Srba, naročito sa severa Kosova i Metohije, ali i naseljavanja Albanaca na sever Kosova i Metohije.
"Neverovatno je kako Priština ide uz provođenje tih jednostranih odluka te agencije, ali pritom ne sprovodi odluke koje se odnose na Srbe, odnosno koje su donete u korist Srba", naveo je Petković.
Naglasio je da i pred Habitatom, imovinskom agencijom UNMIK-a, a i pred tzv. kosovskom imovinskom agencijom ima više od 29.000 zahteva Srba samo da se vrate u svoju uzurpiranu imovinu koja je uzurpirana od strane Albanaca južno od Ibra.
Ukazao je da se po tim zahtevima se ne postupa, ali zato se postupa po zahtevima Albanaca, što jasno pokazuje kakva je politika i koji je zapravo krajnji cilj Aljbina Kurtija.
Petković je naglasio da Beograd vodi politiku mira i gleda da sačuva srpski narod na KiM.
Pogledajte i:
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
SRBIJA
„Nepojmljivo! U srcu Evrope se gaze osnovne vrednosti“: Pre godinu dana Priština donela sramnu odluku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala