Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nije šija nego vrat: Šta se krije iza poruka ambasadora Hila

© Sputnik / Lola ĐorđevićMapa Kosova, Srbija
Mapa Kosova, Srbija  - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Pratite nas
Mentori i kreatori kosovske nezavisnosti imaju samo jedan cilj - da pravno pokriju otimanje dela naše teritorije, odnosno Kosova i Metohije. Kako bi se otpor u javnosti tome smanjio, koriste razne eufemizme poput „normalizacija“ odnosa ili „dobrosusedski odnosi“ Beograda i Prištine, što je obmana, ocena je profesorke Dragane Mitrović.
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je da se od Srbije neće tražiti priznanje Kosova za ulazak u EU, već normalizacija odnosa. Jasno je, međutim, smatra Mitrovićeva, da se iza Hilove „normalizacije“ odnosa Beograda i Prištine krije u stvari eufemizam za zahtev da Srbija prizna Kosovo kao državu.

Eufemizmi za priznanje nezavisnosti Kosova

Sticajem okolnosti, ovo nije prvi put da se tako nešto dešava pa su se godinama unazad fraze iza kojih se krio isti cilj a kojima su nam se mazale oči samo nizale: standardi pre statusa, Kosovo i EU na dva koloseka, dobrosusedski odnosi, zajednička evropska budućnost, normalizacija odnosa…
Sagovornik Sputnjika profesor Fakulteta političkih nauka i direktor Centra za studije Azije i Dalekog istoka Dragana Mitrović slaže se da je možda najveći eufemizam u svemu ovome dijalog – jer njega zapravo nema niti ga je ikada bilo, bar ne u ravnopravnom smislu. Iz tog razloga ističe ona, treba insistirati da se proces vrati u SB UN koji su jedini nadležan za statusna pitanja u ovom slučaju, prema Rezoluciju 1244.
„Ovo je jedno veliko licemerje, postupak koji ima za cilj da se zavara javnost u Srbiji koja se, naravno, u velikoj većini protivi nezavisnosti Kosmeta. Politika bilo koje vlade koja bi čak i htela da tako nešto prizna i prihvati bi bila osuđena i odbačena od strane građana Srbije. Zbog toga se neprekidno i izmišljaju takvi eufemizmi. Na neki način, oni su takođe koriste i u svrhu zavaravanja naše strane, to jest Srbije, gde se mi postupkom „kuvane žabe“, odnosno, neprimetnim ustupcima „de fakto“ dovodimo u takvo stanje, gde nije važno pod kojim imenom se nešto definiše, što je jedana vid prevare nas samih,“ objašnjava Mitrovićeva.

Dajemo a ništa ne dobijamo

To je takođe, dodaje naša sagovornica, već oprobani način ponašanja zapadnih sila, gde nam obećavaju nešto što se unapred zna da nikada neće ispuniti, dok s druge strane samo zahtevaju i dobijaju jednostrane ustupke.
„Tu ako se osvrnemo unazad na taj proces, imamo jednostavno jedan niz ustupaka sa naše strane. Podsećam na pozivni telefonski broj, koji su dobili, na energetski sistem i na mnoge druge ustupke ovoga tipa. Na ovaj način su nas na neki način obmanuli, jer smo ovim ustupcima sami izbacili delove Srbije sa naše teritorije pod plaštom nekakvih pregovora, kompromisa i tome slično. Dok sa druge strane ne vidimo nikakvu spremnost na kompromise, jer mentori i kreatori kosovske nezavisnosti žele samo da otmu i da pravno pokriju otimanje dela naše teritorije,“ ocenjuje sagovornica Sputnjika.
Mitrovićeva ujedno podseća da je do otimanja naše teritorije došlo brutalnom vojnom agresijom.
„Ovim procesima oni zapravo prvo „de fakto“ i a onda i „de jure“ žele da dođu do našeg priznanja nezavisnosti Kosova, odnosno kako oni kažu, priznanja faktičkog stanja na terenu. Tu manipulaciju možemo da vidimo i kad je reč o popisu stanovništva, gde se uvek, pa i sa naše strane, prihvata teza da Albanca ima više na KiM od Srba, što je apsurdno jer i danas ako se Srbi sa KiM prebroje njih ima procentualno više nego i devedesetih, a i ranije. Dakle, sve su to laži u funkciji toga da se pokaže da mi nemamo pravo na našu teritoriju,“ kaže ona.

Fraza da će se ulaskom u EU sve izjednačiti

Kako naglašava, i sam pregovarački proces je kao što se vidi doveo do isterivanja države Srbije sa KiM pa evo vidimo sada čak i sa severa KiM.
„Došlo je do velikog stradanja našeg naroda i uzurpacije njihove imovine i osnovnih prava, velike neizvesnosti po pitanju njihove bezbednosti i drugih prava. Sada i ekonomski trpe i građani, i naša ekonomija dole, počev od firmi, proizvoda, usluga itd, jer su proterani sa tog dela naše teritorije a da mi ne možemo ništa da uradimo osim da povučemo neke potpuno radikalne poteze. Dakle, to je i bio njihov cilj da nas sve ovo vreme zavaravaju tobožnjim procesom pridruživanja EU kroz pregovaranje sa privremenim prištinskim institucijama, da tobože jednog dana kada svi budemo u EU sve ovo neće ni biti bitno,“ ističe Mitrovićeva.
Da je sve to tako, zaključuje naša sagovornica, oni ne bi prvo radili na razbijanju Jugoslavije - sve ovo je jedna velika prevara koja menja ime po potrebi, dok smo mi u teškoj poziciji vezano za KiM jer nam je teško da u nekim momentima kažemo da nećemo da u tome učestvujemo, a ako učestvujemo unapred smo gubitnici u tom procesu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala