- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Apelujemo na strane ukrajinskog sukoba da započnu mirovne pregovore

© Sputnik / Ilya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaKina
Kina - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Pratite nas
Kina poziva sve strane sukoba u Ukrajini da što pre otpočnu pregovore za mirno rešavanje krize, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Kine pri Ujedinjenim nacijama Geng Šuang.
"Peking apeluje na strane sukoba da demonstriraju političku volju i započnu mirovne pregovore što je pre moguće", rekao je Geng na sednici Saveta bezbednosti UN, koja je sazvana na zahtev Rusije zbog odluke zapadnih zemalja da dozvole Kijevu napade na rusku teritoriju njihovim oružjem.
On je nazvao nedopustivim tvrdnje zamenika stalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država pri UN Roberta Vuda da Kina, navodno, pomaže Rusiji.
"Dvadesetog maja SB je razmatrao pitanje Ukrajine i tada je predstavnik SAD rekao da je Kina pomogla Rusiji da obnovi odbrambenu industriju i tada sam mu već odgovorio. Danas je američki predstavnik ponovo izneo neistinite tvrdnje da je Kina podržala Rusiju u obnavljanju odbrambene industrije. To je nedopustivo", istakao je Geng.
Prethodno, tokom sednice SB UN, Vud je je naglasio da Kina isporučuje Rusiji "značajne obime" komponenti koje su, navodno, neophodne za proizvodnju dronova i raketa.
Istovremeno, američki diplomata nije naveo nijedan dokaz kao potvrdu tih tvrdnji.
Prethodno je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja ocenio da će Zapad i kijevske vlasti u slučaju da odbiju predlog Rusije za rešavanje sukoba u Ukrajini snositi političku i moralnu odgovornost za nastavak krvoprolića.
Ranije, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je danas, obraćajući se ruskim diplomatama, novi predlog Kijevu i Zapadu za rešavanje ukrajinske krize.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala