- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba ikona ruske slikarke Katarine Titove od 18. juna u Ruskom domu

© Ruski domPlakat za izložbu ruske slikarke Katarine Titove u Ruskom domu
Plakat za izložbu ruske slikarke Katarine Titove u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Pratite nas
Izložba radova ruske slikarke Katarine Titove, zasnovana na tradicionalnim ikonopisnim tehnikama, pod nazivom „Blagoljepije“ biće otvorena 18. juna u Ruskom domu u Beogradu.
Na izložbi će biti predstavljeno oko 50 radova: ikona, dela dekorativne i primenjene umetnosti, kao i video-materijali, saopšteno je iz Ruskog doma.
Katarina Titova pripada generaciji savremenih umetnika koji su prošli nimalo lak put sticanja znanja, poznat od davnina: od šegrta i majstora, od proučavanja teorije i prakse ikonopisa do formiranja individualnog umetničkog stila i pogleda na svet, navedeno je u saopštenju.
Stilska raznovrsnost savremenih ikonografskih predstava ukazuje, kako je navedeno, na želju da se ikona predstavi kao umetničko delo, a ne samo kopija starinskih analoga.
„Pridržavajući se kanoničnosti i molitvene strogosti, Jekaterina stvara ikonu prepoznatljivog nezavisnog stila. Inspiraciju pronalazi u starim ruskim i vizantijskim spomenicima“, ističe se u saopštenju Ruskog doma.
Katarina Titova je izlagala u Francuskoj, Monaku, Italiji i Rusiji, članica je saveza i udruženja mladih likovnih umetnika.
Prema rečima autorke izložbe, glavni zadatak našeg vremena jeste da izdvojimo glavnu ideju koja je prisutna u školama ikonopisa raznih epoha.
Izložba će biti otvorena do 1. jula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala