- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Istraživanje: Ako se ovo dogodi - Makron odlazi

© Tanjug / AP/Michel EulerEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Pratite nas
Istraživanja javnog mnjenja i analiza rezultata evropskih izbora sugerišu da bi u Francuskoj ujedinjena levica i Nacionalno okupljanje krajnje desnice mogli da pobede koaliciju predsednika Emanuela Makrona na predstojećim vanrednim izborima, a njegova jedina šansa da izbegne poraz su podele među protivnicima.
Lider republikanca Erik Sioti izazvao je unutrašnji udar predloživši da stranka sarađuje sa krajnjom desnicom kako bi pobedila Makrona, a generalna sekretarka Eni Ženevar je sazvala sastanak političkog komiteta stranke, prenosi Politiko.
Sioti se zaključao u centralu stranke, a komitet je bio primoran da se sastane na drugom mestu, ali je Sioti na kraju jednoglasno isključen.
Marion Marešal iz stranke „Ponovno osvajanje“, sestričina desničarke Marin Le Pen, razgovarala je o stvaranju ujedinjenog krajnje desničarskog fronta sa Jordanom Bardelom iz stranke Le Pen Nacionalno okupljanje
To bi takođe povećalo brojke krajnje desnice, omogućavajući stranci „Ponovno osvajanje“ da doda svojih četiri odsto podrške na 33 odsto koji ima Nacionalno okupljanje.
U „Ponovnom osvajanju“ je, međutim, došlo do razdora između Marešal i predsednika Erika Zemura, koji je javno kritikovao Marin Le Pen.
To je nateralo Marešal da pozove pristalice da glasaju za Nacionalno okupljanje i republikance, čime se vratila u politički kamp svoje tetke, što je Zemur okarakterisao kao izdaju.
Pre dve godine, četiri glavne levičarske partije - komunisti, socijalisti, zeleni i pokret Nepokorena Francuska (LFI) Žan-Lika Melanšona, pristale su da vode ujedinjen levi front, a time su sprečile Makrona da obezbedi većinu u parlamentu.
Koalicija se raspala usled neslaganja o ratovima u Ukrajini i Gazi, a stranke su zasebno izašle na evropske izbore.
Podele koje su pre manje od nedelju dana oslikane kao nepremostive, izgubile su na značaju nakon raspisivanja vanrednih izbora, a francuska levica se ujedinila u koaliciji „Narodni front“ kako bi dostavila jedinstvene liste kandidata u svakom izbornom okrugu u kontinentalnoj Francuskoj, piše Politiko.
Za razliku od pro-Makronovog tabora, koji predvodi premijer Gabrijel Atal, i Nacionalnog okupljanja, koji podržava Bardelu da predvodi vladu, levica za sada izbegava pitanje liderstva.
Makron je u nedelju, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata izbora za poslanike EP, saopštio da raspušta vladu Francuske i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.
Na izborima za EP Makronova stranka Preporod osvojila je 14,56 odsto glasova, čime je dobila 13 mandata, dok je stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojila 30 mandata sa 31,47 odsto glasova.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala