Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko o Hilovoj izjavi o „defakto“ priznanju: Očigledno farisejstvo

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2024
Pratite nas
Ako dođe do „de fakto priznanja“, koje podrazumeva i članstvo Prištine u UN, da li postoji ikakva druga opcija za kosovsko rešenje osim „de jure“ priznanja pokrajine? Farisejstvo je evidentno, ocenio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko reagujući na izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila.
Komentar ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka prenosimo u celosti:
„Obratili smo pažnju da je ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil počeo da javno definiše kriterijume na osnovu kojih bi mogle da napreduju evropske integracije Srbije. Time je, zapravo, samo potvrdio ono što je opšte poznato: prave perspektive pojedinih kandidata za ulazak u EU danas se određuju ne u Evropi, već preko okeana, izjavio je ambasador RF Aleksandar Bocan-Harčenko.
Ali ni to nije sve. Kao i u mnogim drugim slučajevima, ono što je američki diplomata rekao jeste samo nespretan pokušaj da se prikriju prave neprijateljske namere „kolektivnog Zapada” prema Srbiji i Srbima, koje su se jasno manifestovale, na primer, u guranju u maju ove godine cinično-antisrpske rezolucije Generalne skupštine UN o Srebrenici, protiv koje je glasala Rusija i od koje se u raznim oblicima distancirala većina država članica UN.
Očigledno je da privremene institucije samouprave u Prištini – uz puno potpomaganje od strane svojih spoljnih pokrovitelja – ne žele ni da čuju za ispunjenje bilo kojih ranije preuzetih obaveza bez garancija „priznanja“ svoje samoproglašene „nezavisnosti” od strane Beograda. Pokušavaju da nateraju Srbiju da se pomiri sa gubitkom dela svoje teritorije – Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija – i proterivanjem srpskog stanovništva odatle. Takvu samovolju pravdaju ozloglašenim „poretkom zasnovanim na pravilima“.
Upravo taj ultimativan i destabilizujući zahtev lako se čita između redova u licemernim izjavama o „normalizaciji“ između Beograda i Prištine. Ovaj nezakonit pristup nema nikakve veze sa izgradnjom mira i bezbednosti na Balkanu.
Retoričko pitanje: ako dođe do „de fakto priznanja“, koje podrazumeva i članstvo Prištine u UN, da li postoji ikakva druga opcija za kosovsko rešenje osim „de jure“ priznanja pokrajine? Farisejstvo je evidentno, ocenio je ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko u komentaru objavljenom na sajtu Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala