- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: NATO se odavno sprema za potencijalni rat protiv Rusije

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaU Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a
U Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
Pratite nas
NATO se odavno bavi pripremom za potencijalni oružani sukob protiv Rusije, izjavila je na brifingu portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je ocenila da Alijansa uoči samita u Vašingtonu intenzivira svoju propagandnu retoriku protiv Moskve.
Prema njenim rečima, planovi NATO su očigledni, u toku je pumpanje vojnih budžeta, potpuna militarizacija ekonomije zemalja Alijanse.
Ona je podsetila da je u strateškoj koncepciji NATO za 2022. godinu Rusija proglašena najznačajnijom i direktnom bezbednosnom pretnjom po članice Alijanse, kao i po mir i stabilnost u Evroatlantskom regionu.
„Još jednom želimo da naglasimo da Rusija nije imala i nema nikakve agresivne planove protiv NATO. Ali, istovremeno, sasvim je očigledno i mi to shvatamo, da ih Alijansa ima“, istakla je ona.
Prema njenim rečima, Vašingtonu nije potrebna mirna Evropa, a koncepcija kontrolisanog haosa je otišla predaleko.
„Ideolozi duboke države u Sjedinjenim Američkim Državama bukvalno zahtevaju još krvi. Žele da krvlju natope evropski kontinent. Oni guraju Evropljane sa svog zapadnog dela ka ivici, litici, ka nečemu što će im pomoći da prežive trenutni unutrašnji politički kolaps u SAD, ekonomski, što je očigledno čak i po pokazatelju državnog duga SAD, da ne govorim o ideološkom“, ocenila je Zaharova.

Vašington i London spremaju velike diverzije protiv Rusije

Ona je podvukla da SAD i Velika Britanija podstiču kijevski režim na terorističke akte i planiraju diverzije velikih razmera protiv Rusije.

„Oni podstiču Kijev da izvodi napade u dubinu ruske teritorije, a čak i to im je malo. Sada se Vašington i London bave planiranjem velikih diverzija“, poručila je Zaharova.

Francuska sve više uvučena u sukob u Ukrajini

Pored toga, portparol je kazala da se Francuska sve više uvlači u ukrajinski sukob, približavajući time verovatnoću direktnog sukoba sa Rusijom, što može imati mnogo nepredvidivih posledica.
Prethodno je predsednik Francuske Emanuel Makron potvrdio u intervjuu za francuske medije da je ukrajinskoj vojsci dozvoljeno da izvodi napade na Rusiju francuskim oružjem, kao i da Pariz namerava da koordinira isporuku borbenih aviona „miraž 2000-5“ Ukrajini i da će već ovog leta započeti sa obukom ukrajinskih pilota.
Emanuel Makron i Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2024
SVET
De Gol se prevrće u grobu: Hoće li Francuzi da postanu zaraćena strana u Ukrajini /video/
Zaharova se osvrnula i na vest da su SAD ukinule zabranu na isporuke oružja ukrajinskom bataljonu „Azov“* (*organizacija proglašena terorističkom i zabranjena u Rusiji), rekavši da je monstruozni ako američki stručnjaci veruju da je bataljon prestao da bude ultranacionalistički.
Prethodno, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj izuzetno negativno ocenjuje ukidanje zabrane američkih vlasti na isporuku oružja ukrajinskom bataljonu Azov* (teroristička organizacija zabranjena u RF).
Vašington post je, pozivajući se na Stejt department, objavio da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dozvoliti ukrajinskom nacionalnom bataljonu Azov* da koristi američko oružje.
Dobrovoljački bataljon „Azov“ je formiran 2014. godine i od tada se borio na strani Oružanih snaga Ukrajine. Borci „Azova“ učestvovali su u bitkama za Marijupolj u proleće 2022. godine. Nakon predaje u maju, u septembru te godine, 215 „Azovaca” je razmenjeno za 55 ruskih vojnika i ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka. Dogovor je postignut uz pomoć Turske, gde je pet komandanata Azova trebalo da ostane do kraja sukoba „pod ličnim garancijama“ predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Međutim, u julu 2023. godine vratili su se u Ukrajinu. Istovremeno, „Azov“ je transformisan u brigadu i uključen u Nacionalnu gardu Ukrajine.
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
RUSIJA
„Ogorčeni smo, moraju biti kažnjeni“: Rusija o američkom naoružavanju neonacista u Kijevu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala