- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk Abrams - Sputnik Srbija

UŽIVO Do sada oslobođeno 70 odsto Časovog Jara u DNR

Pratite nas
Ruski sistemi PVO oborili su dronove nad teritorijom Jaroslavske i Vladimirske oblasti. Ukrajinski militanti gađali su stambenu zgradu u Krivom Rogu, sa namerom da krivicu prebace na Rusiju. Kako javlja AFP, lideri zemalja G7 dogovorili su se da odobre kredit Ukrajini od 50 milijardi dolara koji će se servisirati od prihoda zamrznute ruske imovine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:41 13.06.2024
Očima snimatelja NTV Valerija Kožina, koji je nastradao od zadobijenih rana usled ukrajinskog granatiranja u DNR, svet je video tragediju koja se odvijala u Donbasu od 2014. godine, navodi se u izjavama saučešća kolega preminulog novinara, ratnih reportera, koji su radili sa njim tokom raznih sukoba.
21:12 13.06.2024
Do sada je oslobođeno 70 odsto Časovog Jara u DNR.
Ruske snage su zaobišle grad sa zapadne strane i tako sprečile dopremanje oružja Ukrajincima, rekao je za Sputnjik poslanik Dume Viktor Vodolacki.
20:35 13.06.2024
Italijanski premijer Đorđa Meloni potvrdila je da su zemlje G7 na samitu postigle dogovor o tome da se Ukrajini do kraja godine da kredit od 50 milijardi dolara koji će biti obezbeđen od dobiti na zamrznuta ruska sredstva.
„Naravno ne radi se o konfiskaciji tih aktiva nego o kamatama“, rekla je ona.
19:47 13.06.2024
„Abrams“ izgoreo kao šibica
Američki tenk „abrams“ na avdejevskom pravcu izgoreo je kao šibica kada je pogođen projektilom sa FPV drona, opisao je ruski vojnik koji je upravljao bespilotnom letelicom.
„’Ptica’je obavila redovan let s termo-kamerom, video sam da se kreće neka tehnika, počeo da se približavam. Vidim – tenk. Bilo je jasno da je veliki. Tiho sam mu se prikradao, pikirao i onda je izgoreo kao šibica “, rekao je operater drona.
Kako je rekao, prvo su mislili da je onesposobljen nemački tenk „leopard“, a ispostavilo se da je „abrams“.
18:40 13.06.2024
Uništeni automobili u Volnovahi - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Preminuo jedan od ruskih novinara, ranjenih u ukrajinskom napadu na Gorlovku
15:56 13.06.2024
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
SVET
Šef Pentagona: Cilj da se Kijevu isporuče lovci F-16 ovog leta
15:03 13.06.2024
Ranjavanje novinara NTV u DNR je planirani napad, a međunarodne organizacije UNESKO i OEBS nisu pozvale Kijev na odgovornost i time su se same diskreditovale, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ona je istakla da se radi o još jednom terorističkom napadu Kijeva protiv ruskih novinara.
Ona je zapadne zvaničnike iz međunarodnih organizacija nazvala saučesnicima zločina kijevskog režima protiv ruskih novinara.
"Nijedna međunarodna struktura koja uživa autoritet (u prvom redu UNESKO) nije pozvala kijevski režim na odgovornost za te terorističke napade i druge zločine", rekla je Zaharova i dodala da su novinari prebačeni u bolnicu u Gorlovki gde se lekari bore za njihove živote.
Krv ruskih novinara je ne samo na rukama ukrajinskih vojnika nego i na savesti međunarodnih zvaničnika u Beču, Ženevi, Njujorku, dodala je on.
Istražni komitet Rusije će istražiti okolnosti ranjavanja novinara NTV, saopšteno je na Telegram kanalu resora.
Glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“, čiji je Sputnjik deo, Margarita Simonjan je na Telegramu izrazila podršku novinarima NTV-a.
"Naše kolege sa NTV-a koje su teško ranjene u zoni SVO dobijaju našu ogromnu podršku, da nam Gospod da snagu da se oporavimo", napisala je Simonjan.
13:21 13.06.2024
Odluka da isporuke oružja Kijevu postanu obavezne za sve zemlje NATO-a neće promeniti situaciju na terenu, izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Znamo da su neke zemlje u alijansi izjavile da ne žele da učestvuju u ovom procesu. Isporuke iz zemalja članica NATO-a i sada idu u Ukrajinu“, rekao je Peskov novinarima.

Prema njegovom mišljenju, malo je verovatno da će to nešto bitno promeniti.
Juče je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da će isporuke oružja Kijevu postati obavezne za zemlje NATO, kao i da će ih koordinisati komandne strukture Alijanse pod rukovodstvom generala Kristofera Kavolija.
13:00 13.06.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Grupa "Istok" zauzela je povoljnije položaje, Oružane snage Ukrajine u zoni svoje odgovornosti izgubile su oko 155 vojnika i dva pešadijska vozila;
▪Grupa „Sever“ odbila je osam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine dnevno u zoni odgovornosti grupe „Sever“ iznosili su 305 vojnika;
▪Grupa Zapad poboljšala je situaciju duž linije fronta, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 450 vojnika;
▪Ruska PVO oborila je 33 ukrajinska drona, kao i četiri granate Vampir i Hajmars;
▪Grupa „Centar“ pobiljšala je situaciju duž linije fronta, odbila četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;
▪Grupa „Jug“ je poboljšala situaciju duž linije fronta i odbila kontranapad, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 635 vojnika i 7 skladišta municije;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 345 vojnika u zoni odgovornosti ruske grupe „Centar“;
Ukrajinska vojska izgubila 100 vojnika i poljsku haubicu "krab" u borbama u zoni odgovornosti grupe "Dnjepar";
12:55 13.06.2024
Ukrajinski generalštab saopštio je da je situacija na kramatorskom pravcu u Donjeckoj Narodnoj Republici veoma napeta, kao i da je samo danas na toj liniji fronta došlo do pet okršaja ruske i ukrajinske vojske. Iz ukrajinskog vojnog resora tvrde i da se trenutno dva okršaja vode i u blizini Ivanovskog i da je situacija veoma složena. Prethodno je i ukrajinski lider Vladimir Zelenski saopštio da je situacija na Pokrovskom, Limanskom, Vremevskom, Kramatorskom i Kupjanskom pravcu izuzetno složena.
12:53 13.06.2024
Tri saradnika televizije NTV koji su snimali u Gorlovki, Donjecka Narodna Republika (DNR), teško su ranjena, saopštio je načelnik gradskog okruga Ivan Prihodko.
12:17 13.06.2024
Eksplozija u Dnjepropetrovsku.
10:44 13.06.2024
10:43 13.06.2024
NATO ne smatra ekalacijom upotrebu zapadnog naoružanja, uključujući F-16, na teritoriju Rusije, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg po dolasku na sastanak ministara odbrane NATO-a.
„Samoodbrana podrazumeva uništavanje vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji, to nije eskalacija“, rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje da li je moguće koristiti F-16 za napade na rusku teritoriju.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije mogao da potvrdi da će ukrajinski piloti za lovce F-16 završiti obuku do kraja leta.
„NATO ne obučava samo pilote, već i svo neophodno osoblje za upravljanje F-16. To je ogroman poduhvat i ja bih bio oprezan sa davanjem rokova“, rekao je on na pitanje da li će biti dovoljno pilota za F-16.
09:53 13.06.2024
Specijalci grupe Centar uništili su više od 100 jedinica tehnike Oružanih snaga Ukrajine od početka specijalne vojne operacije, između ostalog i tenkove Abrams i Leopard, saopštila je pres-služba Centralnog vojnog okruga.
„Više od 100 jedinica tehnike Oružanih snaga Ukrajine, uključujući strane tenkove M1 Abrams i Leopard, uništili su operateri bespilotnih letelica grupe Centar tokom izvršavanja borbenih zadataka na avdejevskom pravcu. Uz pomoć specijalnih naočara sa ugrađenim ekranom, operater bespilotne letelice vidi prostor ispred bespilotne letelice i prati pravac leta kako bi orijentisao i korigovao rad, i granata pogodila metu“, saopštila je pres služba.
Napominje se da operateri bespilotnih letelica aktivno učestvuju, ne samo u uništavanju vojne tehnike, već i u jurišu na položaje i utvrđenja.
„Oni kontinuirano vrše vazdušno izviđanje u pozadini bojnog polja, daju koordinate za artiljerijske i avijacione udare i prilagođavaju rad jurišnih grupa na prvoj liniji fronta“, dodala je pres služba.
07:52 13.06.2024
London će odobriti novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti do 309 miliona dolara, navodi se u saopštenju na sajtu britanske vlade.
„Velika Britanija obezbeđuje finansijski paket u iznosu do 242 miliona funti (oko 309 miliona dolara) za podmirenje hitnih humanitarnih, energetskih i stabilizacijskih potreba u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.
Na sajtu vlade se dodaje da će o pružanju pomoći Ukrajini objaviti britanski premijer Riši Sunak tokom predstojećeg samita G7 u Italiji 13-15. juna.
07:17 13.06.2024
Ukrajinski militanti izveli su napad na stambenu zgradu u Krivom Rogu kako bi napravili „tragediju“, rekao je Sputnjiku koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.
Kako je rekao sagovornik agencije, u sredu uveče u Krivom Rogu se čula eksplozija, govorilo se da je projektil udario u stambenu zgradu, da ima mrtvih i ranjenih, a vesti da je u pitanju ruski napad odmah su počeli da se šire.
„U Krivom Rogu ima mnogo ciljeva koje vredi gađati, ali na tom mestu ih nema i raketa je morala baš da se izgubi da bi završila u toj visokoj zgradi“, rekao je Lebedev.
Po njegovim rečima, „ruske rakete“ zapravo nije bilo.
„Bila im je potrebna tragedija, pa su odmah počeli da se pojavljuju vesti, fotografije, video snimci, dok „rusku raketu“ niko nije našao, nije ni doletela", objasnio je on.
Prema njegovim rečima, službenici SBU su odmah stigli na lice mesta i postavili barikade.
07:08 13.06.2024
Lideri zemalja G7 dogovorili su se da odobre kredit Ukrajini od 50 milijardi dolara koji će se servisirati od prihoda zamrznute ruske imovine, prenosi AFP, pozivajući se na administraciju francuskog predsednika.
„Dogovorili smo se“, rekao je portparol Jelisejske palate uoči samita G7 (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska, Japan i SAD) koji se održava u Italiji od 13. do 14. juna.
„Ali ako se iz nekog razloga ruska imovina odmrzne ili prihod od ruske imovine ne bude dovoljan za servisiranje kredita, onda ćemo morati da razmislimo o tome kako da podelimo teret zajma“, rekao je predstavnik francuske administracije.
Detalji sporazuma će biti finalizovani nakon samita, što može potrajati, dodaje izvor Blumberga.
07:02 13.06.2024
Sistemi PVO oborili su dronove nad teritorijom Jaroslavske i Vladimirske oblasti Rusije, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.
Tri drona oborena su u Jaroslavskoj oblasti i jedan u Vladimirskoj oblasti, precizirali su u ministarstvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala