- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD zbog ruskih brodova poslale podmornicu ka Kubi; Tramp: Ruski brodovi u Havani – nezamislivo

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaFregata Admiral Gorškov
Fregata Admiral Gorškov - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
Pratite nas
SAD su poslale u zaliv Gvantanamo svoju brzu podmornicu „USS Helena“ zbog posete odreda brodova Ratne mornarice Rusije Kubi, saopštila je Južna komanda američkih oružanih snaga. Bivši američki predsednik Donald Tramp ocenio je da je prisustvo ruskih vojnih brodova u blizini obala Floride nezamislivo.
Prema saopštenju, podmornica prolazi „kroz geografsku zonu odgovornosti Južne komande“ u okviru misije osiguranja globalne pomorske bezbednosti i zaštite nacionalnih odbrambenih interesa.
„Lokacija i tranzit podmornice bili su ranije isplanirani“, ističe se u saopštenju.

Tramp: Ne želimo ruske brodove kod Floride

Nekadašnji američki predsednik Donald Tramp koji je i kandidat Republikanske partije na predstojećim izborima za lidera Sjedinjenih Američkih Država, ocenio je da je prisustvo ruskih vojnih brodova u Havani nezamislivo.
„Želimo da vidimo da je naša vojska jaka, da se novac ne rasipa širom sveta. Ne želimo da vidimo ruske brodove odmah kod obala Floride, gde se sada nalaze. To je nezamislivo“, istakao je Tramp nakon sastanka u Vašingtonu sa predstavnicima svoje partije iz oba doma Kongresa SAD.
On je poručio da želi da vidi uspeh Sjedinjenih Država, koji sada izostaje.
Prethodno, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je odred brodova ruske Severne flote, uključujući fregatu „Admiral Gorškov“, naoružanu raketama „cirkon“ i nuklearnu podmornicu „Kazanj“ završio vežbe primene visokopreciznog oružja u Atlantskom okeanu i uplovio u luku u Havani.
Prethodno, Sjedinjene Američke Države poslale su brodove da špijuniraju grupu brodova ruske mornarice koji su krenuli ka Havani, javlja „Si-Bi-Es“, pozivajući se na zvaničnike.
Vašington ne vidi pretnju u predstojećoj poseti ruskih brodova kubanskoj luci, ali su, uprkos tome, „američki brodovi poslati da špijuniraju Ruse“.
Nuklearna podmornica „Kazanj“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
RUSIJA
Nadomak američke obale: Nuklearna podmornica „Kazanj“ u Havani /video/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala