- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Očigledno, NATO se sprema za rat sa Rusijom

© AP Photo / Czarek SokolowskiVoйska NATO prinimaюt učastie v voennыh manevrah Steadfast Defender 24 v Korženevo, Polьša
Voйska NATO prinimaюt učastie v voennыh manevrah Steadfast Defender 24 v Korženevo, Polьša - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
Pratite nas
Sve akcije NATO-a danas su priprema za mogući sukob sa Rusijom, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško u intervjuu za Izvestija.

„Sve što NATO danas radi na ovom polju, otvoreno rečeno je priprema alijanse za mogući vojni sukob sa Rusijom“, rekao je on.

„Vežbe koje se izvode upravo ukazuju na to da su svi koncepti bezbednosti na bazi saradnje odbačeni i da se NATO vratio šemama osiguranja bezbednosti iz vremena hladnog rata“, dodao je zameniše ruskog šefa diplomatije..
Gruško ističe da je Alijansa pokrenula hibridni rat protiv Ruske Federacije.
„U ekonomskoj sferi uvedene su hiljade nezakonitih sankcija našoj zemlji, u ideološkoj sferi u toku je demonizacija Rusije, gde je jedan od najnovijih eklatantnih primera najava da ako NATO bude poražen u Ukrajini, odmah sutra Rusija izvršiti invaziju na Poljsku i baltičke zemlje, nezavisnost kojih je priznao SSSR“, rekao je diplomata.

Raste uloga nuklearnog oružja

Uloga nuklearnog oružja u vojnom planiranju alijanse raste, a govori se i o njegovom razmeštanju u Poljskoj i drugim evropskim zemljama, podsetio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije
„Iz najnovijih vežbi i iz najnovijih dokumenata vidimo da se uloga nuklearnog oružja u vojnoj strategiji i vojnom planiranju NATO-a samo povećava. Počeli su i razgovori o tome da nuklearno oružje može biti razmešteno u Poljskoj i drugim državama. To moramo imati u vidu prilikom izrade mera za neutralizaciju, ako takvi razgovori dobiju konkretnu formu“, rekao je diplomata.
Gruško je dodao da je optuživanje Rusije za nuklearnu pretnju zamena teza.
„Upravo NATO danas, da ne govorimo o nuklearnom oružju, ide putem eskalacije“, rekao je zamenik šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala