- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Krstaški rat: Kako je Analena Berbok otkrila stvarne namere Zapada protiv Srba

© Sputnik / Lola ĐorđevićNemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
Pratite nas
„Zabrinutost“ Analene Berbok zbog Svesrpskog sabora uz istovremeno ignorisanje očiglednog ratnog huškanja iz Sarajeva, pokazuje da zapadni lideri u svim krizama vode SAD i EU ka potpunoj radikalizaciji i ekstremnim rešenjima, smatra istoričar dr Čedomir Antić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović sastao se u Berlinu sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok koja je ocenila da je nedavno održani Svesrpski sabor „zabrinjavajući“.
Berbokovoj, s druge strane nije smetalo kad je ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez otvoreno pozvao na rušenje Republike Srpske.
„Pre će se ukinuti Republika Srpska, nego promeniti ime Srebrenica“, izjavio je Helez i predložio da se ukinu entiteti BiH, da se od Srpske naprave dva kantona a da se naziv Republika Srpska ukine u potpunosti.

Nemoć Zapada da vodi imperijalnu politiku

Nažalost, tridesetak godina posle završetka rata u BiH, jasno je da imamo posla sa političkom kulturom koja je duboko imperijalna i čiji je ključni cilj da produkuje probleme iz kojih će kasnije crpeti određene koristi za sebe, ali i odlagati neminovne promene koje su nužne i preduslov za opstanak i napredak, kaže Antić za Sputnjik.
„Ljudima koji vode najvažnije članice EU i SAD čini se, posle 30 godina raznih nedaća kroz koje su prošli tako što su u tom razdoblju poraženi na svim kontinentima osim na severnoameričkom i evropskom, da je zlatno vreme i najbolje rešenje bilo ono koje su nametali devedesetih godina na Balkanu, a posebno srpskom narodu. I oni bi želeli da rat koji polako postaje svetski i u kome oni potpuno neprincipijelno brane samo svoje imperijalne interese, ponovo pretvore u neki krstaški rat i ponovo mu daju nekakve principe. A reč je o državama koje su po mnogo čemu nesposobne da nastave da vode svoju raniju politiku.“

Zapadu više niko ne veruje

Otpor koji je naneo velike žrtve Srbima, ali ne i zapadnim silama jer ih nije naterao da pošalju svoje vojske u srpske zemlje, pokazao se kao najbolja mera zapadnog angažovanja i čini se da su na Zapadu ponekad razočarani što i u Iraku, Siriji, Libiji ili Istočnoj Ukrajini nisu naišli na sličan odgovor, dodaje Antić.
Nažalost, a to oni ne razumeju, upravo je nemoralno, nečasno i imperijalno ponašanje Zapada dovelo do toga da im više niko u svetu ne veruje, a simbol njihovog ponašanja bili su dvostruki standardi koje su pokazali prema srpskom narodu, smatra Antić.
„U uslovima u kojim je Dejton neizmenjen ostao, a u praksi je 64 puta promenjen, u uslovima u kojim je ustavno određeno koji će biti kapacitet BIH kao zajedničkih ustanova i kao nekakve države, javljaju se političari iz EU koji kažu kako je zakon ono što oni napišu na parčetu papira. A koja je razlika između Analene Berbok i Sadama Huseina? Sadam Husein je bio lepši, hrabriji i moralniji čovek od nje i od svih njihovih izaslanika ovde. Dakle, s jedne strane oni govore o tome da brane Dejton, a sa druge strane da je Dejton zastareo i da će ga oni menjati“.
S jedne strane govore da zastupaju principe mira a na drugoj strani sve ratnohuškačke izjave i svi ratnohuškački potezi potekli su od muslimana u BiH i Albanaca na Kosovu i Metohiji, dodaje Antić.

Zapada vode nemoralne rasističke siledžije

I onda nas ubeđuju da je u isto vreme sukcesija rešila pitanje Dejtonskog ustava i napravila od BiH državu kakva Jugoslavija nikad nije bila, smatra Antić. Niko nije postavljao pitanje šta je u Hrvatskoj hrvatsko, jer je sve bilo hrvatsko, pa su onda odlučili da možda nešto vrlo malo može da se podeli, objašnjava Antić.
„Sad su oni smislili da pošto sukcesija nije vršena po entitetima, da sad sve može da bude vlasništvo BiH i da bi Srbi trebalo da mole muslimane da im nešto daju. Na teritoriji gde većinom žive od iskona i gde su muslimanske vlasti vekovima vršile krvave progone srpskog naroda. Između ostalog su i deo naroda pretvorili u tuđine. Međutim, Analenu Berbok to ne interesuje ali tu ženu ne interesuju ni njeni birači. Ona kaže da će voditi rat iako su birači protiv toga. Oni se prave da je Rusija digla u vazduh zajedničku investiciju koja košta desetine milijardi evra, a mogla je samo da zatvori ventil. Oni se prave da je manijak prisluškivao Angelu Merkel. Nažalost, mi imamo posla sa ljudima koji su siledžije, koji su nemoralni, koji su duboko rasistički nastrojeni, to što nije biološki nego kulturološki rasizam, nije bitno. I konačno imamo posla sa intelektualnim i političkim pigmejima.“
A jako je teško kad ljudi dođu u situaciju da im sudi neko ko je s jedne strane oslonjen samo na silu koju nije stvorio nego nasledio, dodaje Antić.
„Ali to je naša sudbina i naše je da izdržimo. I uspećemo ako budemo jedinstveni, ako budemo tačno rekli šta hoćemo“, zaključio je Antić.
Pogledajte i:
Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
REGION
„Pre će se ukinuti Republika Srpska...“: Skandalozna izjava ministra odbrane BiH protiv RS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala