- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jerevan povukao ambasadora u Belorusiji na konsultacije,traži izvinjenje od Lukašenka;Oglasio se Minsk

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaUčesnici mitinga opozicije na Trgu slobode u Jerevanu
Učesnici mitinga opozicije na Trgu slobode u Jerevanu - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2024
Pratite nas
Ambasador Jermenije u Belorusiji pozvan je u Jerevan na konsultacije, saopštila je pres sekretar ministarstva spoljnih poslova Jermenije Ani Badaljan. Prethodno je jermenski premijer Nikol Pašinjan zatražio izvinjenje od beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka zbog njegovih reči o ratu u Karabahu.
„Ambasador Republike Jermenije u Belorusiji je pozvan u Jerevan na konsultacije“, prenosi Telegram kanal ministarstva spoljnih poslova Jermenije.
Jermenski premijer Nikol Pašinjan je dan ranije rekao da nikada neće otići u Belorusiju sve dok je Aleksandar Lukašenko njen lider. Kao razlog za ovu odluku on je naveo reči predsednika Belorusije o Karabahu. Krajem maja Aleksandar Lukašenko je tokom posete Azerbejdžanu nazvao rat Bakua za Karabah „oslobodilačkim“.
Nikol Pašinjan je saopštio da je stav beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka o ratu u Nagorno-Karabahu razlog za povlačenje Jermenije iz ODKB. On istakao da ovu odluku može izmeniti ako Belorusija napusti asocijaciju ili ako se Lukašenko izvini.

Oglasio se i Minsk

Belorusija ne namerava da pogoršava odnose s Jermenijom ma koliko jermensko rukovodstvo bilo podsticano spolja, rekao je zvanični predstavnik beloruskog Ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz.
„Ako je neko odlučio da odvlači pažnju sa unutrašnjih problema u Jermeniji koristeći se spoljnim neprijteljem onda je to veoma nedalekovid stav“, rekao je on.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija nastaviti da sarađuje sa Jermenijom na pojašnjenju stava Jerevana o ODKB i očekuje da će se odnosi između zemalja nastaviti da razvijaju u duhu partnerstva i savezništva.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala