- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici, grupa Centar - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruski sistemi PVO oborili su 9 projektila "atakams", dve bombe "hamer" i 61 dron

Pratite nas
Snažne eksplozije su odjeknule u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji. Paralelno s tim, Operativna komanda Oružanih snaga Poljske saopštila je da je podigla avione na jugoistoku zemlje. Ukrajinska vojska je opet pokušala da izvede napad na Krim.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:19 12.06.2024
22:18 12.06.2024
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
RUSIJA
Zaharova: Bajdenu treba još veće krvoproliće u Evropi da bi zadržao vlast
22:07 12.06.2024
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
SVET
Stoltenberg otkrio koji uslov Ukrajina mora da ispuni za članstvo u NATO
20:38 12.06.2024
Šef poslaničke grupe partije „Sluga naroda“ u ukrajinskom parlamentu David Arahamija slikao se u Nemačkoj sa nekoliko Ukrajinaca koji se protive mobilizaciji u Ukrajini i protiv Vladimira Zelenskog, pipe ukrajinski portal „Strana“.
Objavljen je i video na kojem Arahamija pozira sa dvojicom Ukrajinaca a jedan od njih nosio je plakat na kojem je pisalo „Zelenski je izdao naređenje za kidnapovanje muškaraca“.
Arahamija i jedan od njih govore ruski.
Portal je objavio i komentar samog autora video-snimka.
Prema njegovim rečima, video je snimljen na mitingu na kojem su ljudi protestovali zbog toga zaposleni u vojnim odsecima krše prava Ukrajinaca.
Zelenski je juče boravio u Berlinu na konferenciji o obnovi Ukrajine.
Podsetimo, Arahamija izjavio je da je u proleće 2022. godine tadašnji britanski premijer Boris Džonson odvratio Kijev da završi sukob u Ukrajini, pozivajući ga da ništa ne potpisuje sa Rusijom.
17:21 12.06.2024
U Donjecku su usled ukrajinskog granatiranja ranjena četiri pripadnika Ministarstva za vanredne situacije, saopštio je ruski resor.
16:29 12.06.2024
Sjedinjene Države su proširile sankcije protiv Rusije, uvrstivši na sankcioni spisak više od 30 osoba i 200 organizacija iz Rusije, ali i Kine.
Na listi se našla i lider Gagauzije Evgenija Gucul, Ruski naučni centar robotehnike i kibernetike, sedam brodova za prevoz tečnog gasa, "Uralvagonzavod" i drugi.
13:01 12.06.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Ruske oružane snage su izvele napad na parking aviona i infrastrukturu vazdušne baze Oružanih snaga Ukrajine, bazu plaćenika i mesta za obuku bespilotnih plovila;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 500 vojnika zbog dejstva grupe „Zapad“;
▪Grupa „Sever“ je porazila pet brigada Oružanih snaga Ukrajine i snaga samoodbrane, uključujući u Lipcima, Tihom, Volčansku, Harkovskoj oblasti;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 190 vojnika u zoni odgovornosti grupe Sever, a uništena su i četiri skladišta municije;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 600 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe, uništeno je pet skladišta municije;
▪Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su svoju taktičku situaciju, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 350 vojnika;
▪Grupa Istok zauzela je povoljnije položaje, dok su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 115 vojnika;
▪Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 9 operativno-taktičkih projektila Atakams, dve bombe Hamer i 61 bespilotnu letelicu.
10:45 12.06.2024
Argentina razgovara sa Francuskom o mogućnosti isporuke Kijevu pet neispravnih aviona francuske proizvodnje Super Etendard, prenosi portal Infobae.
"Ideja je da se pošalje... (U Ukrajinu) pet lovaca Super Etendard, koji više nisu u upotrebi zbog embarga koji je Velika Britanija uvela protiv Argentine kao rezultat Foklandskog rata. Učešće Francuske je ključno", navodi portal.
Kako se ističe, argentinska ministarka spoljnih poslova Dijana Mondino razgovarala je o ovom pitanju sa svojim francuskim kolegom Stefanom Sežurne, kao i sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom. Kako prenosi portal, plan je dobio odobrenje argentinskog predsednika Havijera Mileja.
Kako prenosi portal, Argentina nije mogla da koristi navedene avione zbog deficita delova koje nije mogla da kupi zbog britanskog embarga na oružje, uvedenog posle Foklandskog rata. Argentinske vlasti žele da zamene Super Etendard za drugu vojnu tehniku, dok će Francuska popraviti avione i potom ih predati Ukrajini.
08:04 12.06.2024
Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je isporuku još jedne baterije protivvazdušnog raketnog sistema Patriot u Ukrajinu, piše Njujork tajms, pozivajući se na izvore u administraciji.
Oni su rekli da je odluka doneta prošle nedelje nakon niza sastanaka na visokom nivou i internih debata o tome kako da se zadovolje hitne potrebe Ukrajine bez ugrožavanja odbrambenih sposobnosti SAD.
Sistem Patriot, drugi koji će SAD poslali Ukrajini, biće prebačen iz Poljske, gde je bio raspoređen radi zaštite rotacionih snaga američke vojske, rekli su izvori.
Sagovornici Njujork tajmsa dodaju da bi baterija mogla da bude raspoređena na ukrajinskoj liniji fronta u narednih nekoliko dana.
Američki list podseća da je Patriot jedan od najdeficitarnijih sistema naoružanja u američkom arsenalu. Pentagon ne otkriva koliko ih ima, međutim, prema izvoru lista, trenutno se 14 takvih sistema nalazi širom sveta.
07:08 12.06.2024
Eksplozije su odjeknule u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji.
Paralelno sa tim, Operativna komanda Oružanih snaga Poljske saopštila je da je podigla avione na jugoistoku zemlje.
„Večeras je primetna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije koja krstarećim raketama i bespilotnim letelicama tipa Šahid gađa ciljeve koji se nalaze u zapadnoj Ukrajini“, navodi se u saopštenju.
Poljska vojska ističe da je poslednji put takva aktivnost zabeležena u zapadnim regionima Ukrajine u noći između 6. i 7. juna.
07:07 12.06.2024
Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je tokom noći grad bio na meti ukrajinskih raketa. Prema njegovim rečima, svi vazdušni ciljevi su uništeni visoko na nebu, najviše iznad Crnog mora.
„Prema operativnim informacijama Službe spasavanja, nema oštećenja na objektima. Niko nije povređen. U toku je utvrđivanje vrste oborenih projektila. U ovom trenutku nije otkrivena nikakva nedetonirana municija“, napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu.
Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine, Krim je često meta napada ukrajinskih oružanih snaga. Krimski most se pokušava napasti – uglavnom bespilotnim letelicama i čamcima bez posade. Ministarstvo odbrane Rusije redovno izveštava o uništenim dronova iznad teritorije poluostrva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala