- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Svet na raskrsnici: Rusija rešava zadatke koji su važni za celo čovečanstvo

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaGrb na zgradi Saveta Federacije Rusije
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
Pratite nas
Danas, kada je svet na raskrsnici, Rusija je jedna od retkih zemalja koja predstavlja alternativu ćorsokaku Zapada, izjavila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko povodom Dana Rusije.
„Danas, kada je svet ušao u novu fazu ne samo tehnološkog, društveno-ekonomskog, već i civilizacijskog razvoja, zaista se definiše budućnost čovečanstva. Ne preuveličavam. Svet je na raskrsnici. Ono što se događa u kulturnom, duhovnom životu Zapada ne ostavlja sumnju da on lebdi ka 'oslobođenju' čoveka od svega što ga je činilo i čini upravo čovekom, odnosno osobom, bićem koje misli, oseća, stvara, gradi, a ne samo troši“, napisala je ona na svom blogu.
Prema njenim rečima, Rusija se najaktivnije i najdoslednije suprotstavlja politici „dehumanizacije“, bori se za očuvanje civilizacije u čijoj osnovi su glavne vrednosti humanosti – blagostanje čoveka, njegovo pravo na život i sveobuhvatan razvoj, prevlast dobra nad zlim, pravda, uzajamna pomoć, kao i stabilna porodica.
Ono što je Dostojevski okarakterisao kao instinkt univerzalne čovečnosti svojstven ruskom narodu, dodala je ona.
„Kao što vidimo, Rusija po ko zna koji put rešava zadatke važne za čitavu međunarodnu zajednicu i čovečanstvo u celini. Smatram da rešava uspešno. Potvrda toga je nova geopolitička stvarnost, činjenica da nismo usamljeni u borbi za pravedan svetski poredak. Ono što verujem da predstoji jeste afirmacija globalne uloge naše zemlje kao jednog od lidera prave svetske većine“, konstatovala je Matvijenkova.
Ona je ocenila da Rusiji predstoji strateški iskorak, usled čega će se definitivno učvrstiti među svetskim liderima u tehnološkom i društvenom napretku.
„Pred nama je novi krug razvoja. Njegove ciljeve i zadatke predsednik Vladimir Putin je definisao u poruci Federalnoj skupštini, Ukazu o nacionalnim ciljevima razvoja Ruske Federacije za period do 2030. godine i za budućnost do 2036. godine i govoru na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu“, napisala je predsednica Saveta Federacije.
S tim u vezi, navela je da je društvu predstavljena jasna, konkretna, vidljiva slika budućnosti zemlje, koja ispunjava visoke savremene standarde kvaliteta života, potrebe građana Rusije i vrednosti ruske civilizacije.
Matvijenko je takođe rekla da su novoformirana ruska vlada, regionalne vlasti i biznis počeli da sprovode veliki program koji je definisao predsednik.
Nacionalni dan Rusije obeležava se 12. juna u sećanje kada je na taj dan 1990. godine prvi Kongres narodnih poslanika prihvatio Deklaraciju o državnom suverenitetu Rusije, u kojoj je proglašeno prvenstvo Ustava Rusije i njegovih zakona.
Pogledajte i:
Tanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala