- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Drastična promena odnosa snaga u korist Rusije: Da li je NATO spreman na dugotrajan rat

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRuska artiljerija
Ruska artiljerija - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
Pratite nas
Povećavajući izdatke za odbranu i jačajući vojno-industrijske kapacitete, zemlje NATO-a trebalo bi da se pripreme za scenario „dugotrajnog rata“ sa Rusijom, sledi iz izveštaja analitičara Centra za strateška i međunarodna istraživanja u Vašingtonu.
Objavljivanje materijala tempirano je da se poklopi sa vašingtonskim samitom NATO-a zakazanim za jul, na kojem je Rusija na glavnom mestu na agendi.
U izveštaju se navodi da je u protekle dve godine Alijansa postigla „značajan napredak“ u pripremama za potencijalni sukob sa Moskvom, zahvaljujući konceptu usvojenom na samitu u Madridu pre dve godine. Taj koncept se u dokumentu pominje kao „povratak u budućnost“, što je referenca na realnost Hladnog rata gde je Rusija je dobila status najznačajnije i najdirektnije pretnje po bezbednost“, zbog čega se istraživači pitaju da li je NATO spreman da sa njom vodi dugotrajan rat.
U izveštaju se ocenjuje da je najverovatniji scenario za rat sa Rusijom, za koji bi NATO trebalo da se pripremi, „brzo zauzimanje teritorije od strane ruskih trupa na Baltiku“.

„Ovo je najverovatniji scenario za svaki ruski konvencionalni napad na NATO, jer se odnos snaga u ovom regionu drastično menja u korist Rusije“, objašnjavaju autori.

Kako kažu, da bi povratio izgubljene teritorije, NATO će morati da uspostavi vazdušnu nadmoć i kontrolu nad Baltičkim morem, ali za uspeh je neophodno da saveznici ostvare sve ciljeve postavljene u Madridu 2022. godine.
„Zaključci izveštaja pokazuju da je Alijansa postigla značajan napredak u smislu povećanja troškova odbrane, spremnosti snaga, komandovanja i kontrole, vežbi i integracije Finske i Švedske. Međutim, iako je NATO možda spreman za rat, ostaje pitanje da li je spreman da vodi dugotrajan rat“, tvrde autori.
Prema mišljenju analitičara, da bi se spremili za takav scenario saveznici „i dalje moraju da potroše puno sredstava, da grade vojno-industrijske kapacitete, eliminištu propuste vezane za naoružanje i ojačaju nacionalnu otpornost“.
Pogledajte i:
Tanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala