- Sputnik Srbija, 1920
EURO 2024
Evropsko prvenstvo u fudbalu održava se u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine. Sva dešavanja pratite uz Sputnjik sport.

Britanski novinar od Srba pravi „babaroge“: „Kriminogena armija proputinovaca“

© Sputnik / Lola ĐorđevićNavijači Crvene zvezde proslavljaju titulu
Navijači Crvene zvezde proslavljaju titulu - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
Pratite nas
Dejvid Vilks, autor britanskog Dejli mejla, u najavnom tekstu za Evropsko prvenstvo izneo je salvu optužbi na račun navijača Srbije, u teoriji skovanoj na osnovu prisustva jednoj utakmici Crvene zvezde.
„Crvena zvezda, šampion Srbije, igra kod kuće, ali sam ja zalepljen za akciju koja se dešava daleko od terena, na severnoj tribini. Baklje i petarde su obasjale nebo, ogromni dim se proširio nad stadionom uz jezive zvuke bubnjevam, a grupa mladih muškaraca obučena u crno peva himne i skandira pokliče ružnog nacionalizma“, navodi autor.
Uz beletrističke opise, odlučio je i da stavi etiketu.
„To su najvatreniji navijači Zvezde, kriminogena armija ozloglašena u Evropi. Uz razbijanje glava na fudbalskim utakmicama, oni su specijalizovani za kriminal, političko nasilje i reketiranje“, tvrdi autor.
Nije mu promakao ni tenk ispred stadiona, a potom se naširoko raspisao o istoriji dešavanja između engleskih i srpskih klubova, najavljujući novi susret, ali ovoga puta na reprezentativnom nivou na Evropskom prvenstvu.
„Nemačka policija je u stanju povećane budnosti, najavljeni su detaljni pretresi na oružje i pirotehniku uz obećanje specijalnih jedinica da će biti na gotovs“.
Autor podseća i na dešavanja iz Đenove, pominje i ime Ivana Bogdanova i time pokušava da ulije strah u kosti svojih čitalaca, istovremeno stavljajući novu etiketu na Srbe.
Povrh svega, Vilks je u naslovu teksta naveo da su srpski navijači, iako je gotovo isključivo pisao o navijačima Zvezde, nazvavši ih i „proputinovcima“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala