- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Beloruska vojska obučena da koristi nuklearno oružje u okviru vežbi sa Rusijom

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaLansirni sistem 9P78-1 "Iskander M"
Lansirni sistem 9P78-1 Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2024
Pratite nas
Zajedničke vežbe sa Rusijom sa nestrateškim nuklearnim snagama pokazale su da je beloruska vojska obučena za upotrebu specijalnog nuklearnog oružja, izjavio je načelnik Generalštaba Belorusije Pavel Muravejko.

„Takve obuke i razvoj važnih pitanja upotrebe nestrateškog nuklearnog oružja predstavljaju jedan od načina da povećamo našu spremnost i naš potencijal. Sumiraćemo rezultate, ali sada mogu sa sigurnošću da kažem – jedinice Oružanih snaga Belorusije obučene su za upotrebu specijalnog nuklearnog oružja“, naglasio je Muravejko.

S tim u vezi, pres-služba beloruskog Ministarstva odbrane saopštila je da je vojska Belorusije počela sa izvođenjem zadataka u okviru druge etape vežbi sa nestrateškim nuklearnim snagama, kao i da su sistemi „Iskander“ prešli na određena područja i stupili na borbeno dežurstvo.
Svi organizacioni i tehnički aspekti su razrađeni u jasnoj saradnji sa našim ruskim kolegama, prokomentarisao je Muravejko.
„Vrhunac naše vežbe bio je u tome što do poslednjeg trenutka komandanti avijacije nisu znali ko će dobiti pravo da sprovodi borbenu obuku i sa kog aerodroma će avijacija delovati. Signal je stigao bukvalno 30 minuta pre početka obavljanja zadataka, a naši avijatičari su ga dostojanstveno i časno izveli“, dodao je on.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je u zemlji počela druga faza vežbi nestrateških nuklearnih snaga.
Prethodno, u okviru prve etape vežbe, pripadnici raketnih jedinica Južnog vojnog okruga realizovali su zadatke dopremanja specijalne municije za operativno-taktički raketni sistem „Iskander“, punjenje lansera i prikriveni odlazak na naznačene pozicije radi priprema za lansiranje projektila.
Ruski raketni sistem „Iskander M“ - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
RUSIJA
Nestrateške nuklearne vežbe Rusije – adekvatan odgovor na podršku Zapada Ukrajini
Pogledajte i:
Tanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala