Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić odgovorio Americi

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je danas na tvrdnje ambasade SAD u Sarajevu da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije BiH i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.
Vučić je rekao da je baš interesantna bila kritika partnera iz američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesrpskog sabora održanog u subotu, i to, kako je ocenio, veoma uspešnog i dobro organizovanog na radost našeg naroda.
"Međutim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja. I vi ste čuli, već mnogo puta svi, i u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini, i u celom regionu jednu sintagmu koja glasi „duh Dejtonskog sporazuma“. Ako mi kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum nismo garant provođenja, jer kažu da to ne piše nigde, već smo samo potpisnik, i ako bi duh tog potpisa upravo to značio, ja ne bih da se bavim ni duhom, ni duhovima. I uputiću ću vam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum, za naše partnere iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini“, naveo je Vučić u video-poruci na društvenim mrežama.
On je naveo da su Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane nadležnosti centralnih vlasti i entiteta.
"Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Naime, tačkom 3 Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlašćenja koja nisu izričito dodeljene institucijama BiH pripadaće entitetima.
A članom 3.1 navedene su nadležnosti institucija BiH, spoljna politika, spoljnotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova i međunarodnih obaveza BiH, politika useljavanja, izbeglica i azila, provođenje krivičnih zakona, odnosi s Interpolom, međunarodna komunikacija, saobraćaj između entiteta i kontrola vazdušnog saobraćaja", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je konstatovao da se, kao što se vidi, nigde ne pominju ni javna imovina, ni javna svojina.
"Te vas molim, dragi partneri iz američke ambasade, da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima kao što jasno piše u Dejtonskom sporazumu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH. Istovremeno, očekujem da mi odgovorite, kao što ste već u nekoliko navrata rekli da to ima veze sa sporazumom po pitanju sukcesije iz 2001. koje je stupio na snagu 2004", dodao je Vučić.
Poručio je i da na to ne odgovaraju jer bi, kako kaže, bilo mnogo glupo.
"Sukcesijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru BiH, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije", rekao je Vučić i ponovio molbu da mu na ovo jedno prosto pitanje a tako mnogo važno,odgovore, jer svi u regionu već godinu i po dana gube po pitanju imovine na kojoj insistiraju.
"Mnogo sam srećan što ste prihvatili ovu argumentovanu, civilizovanu i bez ikakvih uvreda dobru raspravu i uveren sam da ćete mi pružiti odgovor. Gde to piše. To je moje pitanje", poručio je Vučić.

Odgovor Ambasade SAD u Sarajevu: Nema potrebe za ponovnim razmatranjem

Kancelarija za odnose s javnošću američke ambasade u Sarajevu odgovorila je za portal „Kliks“ na pitanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućenog ambasadi — gde u Dejtonskom sporazumu piše da državna imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.
Iz Američke ambasade su naveli da „nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa državnom imovinom u Bosni i Hercegovini“.
„Kako je to pomoćnik državnog sekretara O'Brajen naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: ‘Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi’“, navodi se u saopštenju.
U obraćanju Džejmsa O'Brajena iz februara ove godine, na koje se poziva ambasada, kaže se da je BiH Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.
„Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima“, rekao je tada O'Brajen, objavio je sarajevski portal.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala