- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Istorijski dan: Svečano otvorena Kancelarija Ambasade Rusije u Banjaluci, Lavrov poslao važnu poruku

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/predsednik.rs/Borislav ZdrinjaKacelariju Ambasade Rusije u Banjaluci su otvorili ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Kacelariju Ambasade Rusije u Banjaluci su otvorili ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Pratite nas
U Banjaluci je svečano otvorena Kancelarija Ambasade Ruske Federacije u BiH. Na svečanoj ceremoniji obratio se ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, a ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je putem video-linka da ruske veze sa Republikom Srpskom danas doživljavaju veliki uspon.
Kacelariju su otvorili ambasador Kalabuhov i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Otvaranje Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci je poseban događaj i predstavlja istorijski dan, rekao je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.
"Istorija je na našoj strani. Danas je poseban istorijski dan, imamo priliku da prisustvujemo posebnom događaju za koji smo se dugo spremali i odavno ga čekali. Sećam se vremena kad još nisam bio ambasador ovde, bavio sam se drugim funkcijama u svojstvu savetnika ambasadora, ali već tada sam se bavio pitanjima otvaranja ruskog diplomatskog predstavništva u Banjaluci. Radujem se ovom događaju i mislim da se svi prisutni raduju s nama", rekao je Kalabuhov.
Kalabuhov je posebno zahvalio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na podršci i razumevanju u rešavanju svih pitanja.
On je napomenuo da Republika Srpska i Rusija nastavljaju stratešku saradnju.
"Novu kancelariju smatramo veoma važnim elementom saradnje sa BiH, a posebno sa Srpskom sa kojom Rusija razvija i unapređuje odnos strateškog partnerstva. Tome je dokaz i nedavni sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srpske Milorada Dodika na kojem su postignuti dogovori koji su osnovi našeg rada. Nadamo se dugom radu našeg predstavništva. Vrata ove Kancelarije su otvorena za sve građane Srpske", poručio je Kalabuhov.
Najavljujući uključenje ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova putem video-linka Kalabuhov je izrazio nadu da ćemo imati mogućnost da ga vidimo lično ovde u Banjaluci, posebno u kontekstu gradnje i otvaranja rusko-srpskog hrama.

Lavrov: Naše veze sa Republikom Srpskom doživljavaju veliki uspon

Naše veze sa Republikom Srpskom danas doživljavaju veliki uspon. Kontakti na najvišem nivou postali su redovni, održava se intezivan politički dijalog, uključujući i na parlamentarnom nivou, istakao je Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Ruske Federacije.

"Drago mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu na ceremoniji otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci. Pre svega želeo bih da čestitam mojim kolegama i našim prijateljima u Republici Srpskoj ovaj divan događaj. Išli smo ka ovom cilju nekoliko godina. Urađen je ogroman posao čiji su rezultati vidljivi danas. Trenutak je zaista istorijski. Nije svakidašnji događaj da se u svetu otvara novo diplomatsko sedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj Republici Srpskoj. Širenje diplomatskog kora u Banjaluci svedoči o povećanju značaja i autoritetu Republike Srpske kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", naglasio je Lavrov.

© Foto : Snimak sa ekrana/RTRSSvečano otvorena Kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci
Svečano otvorena Kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Svečano otvorena Kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci
On se zahvalio svima onima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.
"Pre svega zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske i lično predsedniku Miloradu Dodiku, koji su od samog početka posvećivali značajnu pažnju u svim pitanjima za ovu inicijativu i pružali su sveobuhvatnu pomoć njegovom najbržem rešavanju. Iskreno smo zahvali episkopu banjalučkom Jefremu što imamo ovako divnu zgradu za smeštaj ruske diplomatske misije. Ubeđeni smo da će posebna istorijska i duhovna atmosfera koja tamo vlada inspirisati naše kolege da kreativno rešavaju zadatke sa kojima se suočavaju", naveo je Lavrov.
Lavrov je naglasio da zadataka ima više, pa ih je nabrojao:

"U Srpskoj posluju veliki ruski privredni subjekti. Uspostavljene su značajne veze u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta. Prioritetnu pažnju ćemo posvećivati izgradnji rusko - srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci. Smatramo da je ovaj projekat najvažnija komponenta za jačanje bratskih spona koje vezuju naše narode. Nastavićemo da razvijamo kontakte između univerziteta u Rusiji i Republici Srpskoj. Pozdravljamo početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavanje ruskog jezika na univerzitetu u Istočnom Sarajevu kao i delovanje njegovog ogranka na univerzitetu u Banjaluci", poručio je Lavrov.

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije se dotakao i negovanja antifašističke tradicije, kako u Rusiji, tako i u Republici Srpskoj.

"Sa toplinom u srcu vidimo koliko su jake i iskrene tradicije antifašizma kod srpskog naroda. Republika Srpska je zaista uporište istorijske istine i borbe protiv iskrivljavanja istorije. Godišnje masovne akcije Besmrtnog puka su jasna potvrda toga. Podvizi naših predaka ne smeju da se zaborave. Zajedno ćemo nastaviti da branimo istinu, slobodu i pravdu", poručio je Lavrov.

Dodao je da je lista zadataka obimna i naravno nije ograničena navedenim temama.
"Mojim kolegama saradnicima u kancelariji ambasade je uvek drago da sarađuju sa prijateljima, i otvoreni su za nove ideje kako da se još više zbližimo i proširimo uzajamno korisnu saradnju u interesu jačanja mira, stabilnosti i bezbednosti. Danas smo nastavili veoma važan korak u tom pravcu. Nastavimo put zajedno. Računamo na podršku od strane Gradske uprave Banjaluke, kao i rukovodstva i svih građana Republike Srpske", zaključio je Sergej Lavrov.

Dodik: U Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena

Ruska Federacija je naš partner, politički istomišljenik, i mi u Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena, ali i istorije, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
“Zajedno smo gradili i mi u Republici Srskoj ne krijući želju da ovde dobijemo konzulat, i to se na kraju dogodilo. Mi to doživljavamo kao emociju, jer je u pitanju Ruska Federacija”, rekao je Dodik.
Istakao je da je Vladimir Putin veliki čovek i predsednik koji voli svoj narod.
“Potpuno sam siguran da je predsednik Putin i danas na strani mira, ali mira koji podrazumeva odbranu nacionalnih i strateških interesa“, rekao je Dodik.
Podsetio je da Republika Srpska nije dozvolila da se uvedu sankcije Rusiji.
„Mi imamo naše snove, koje ćemo znati da realizujemo. Podelićemo ih sa našim ruskim prijateljima zato što su se pokazali da nas razumeju u teškim vremenima po nas“, rekao je Dodik.
Istakao je da su svi osim Rusije ušli u reviziju Dejtonskog sporazuma.
„U FBiH su prihvatili intervenciju međunarodnog faktora. Republika Srpska nije remetilački faktor. Mi samo tražimo vraćanje na izvorni Dejton. Nećemo ih sada promovisati, dovoljno je da oni znaju“, rekao je Dodik.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/RTRS Svečano otvoranje Kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci
 Svečano otvoranje Kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Svečano otvoranje Kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci
On navodi da Zapad predvođen Velikom Britanijom i SAD ima zaveru protiv srpskog naroda.
„Poput one stare "zavadi pa vladaj". To stalno čine na ovim našim prostorima. Na nivou BiH danas je potpuno žigosana Ruska Federacija, a to nije opravdano, jer to rade samo predstavnici jednog naroda. Kada se budu uvažavali i naši stavovi, to će onda biti zvanični stav BiH, do tada to je želja jednog naroda“, rekao je Dodik na svečanom otvaranju.
Svečanosti prisustvuju, između ostalih, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsednik Veća naroda Srebrenka Golić, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, predsednik ANURS Rajko Kuzmanović.
Zgrada Kancelarije nalazi se u Ulici doktora Mladena Stojanovića broj pet.
Povodom otvaranja Kancelarije i Dana Rusije, u Banjaluci će u hotelu "Bosna" upriličen je i svečani prijem, čiji domaćin je ruski ambasador Igor Kalabuhov.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala