- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Stiže vreli vazduh iz Afrike: U Srbiji sledeće nedelje i do 40 stepeni, u Grčkoj i Turskoj do 45

© Sputnik / Lola ĐorđevićČovek se rashlađuje u gradskoj fontani
Čovek se rashlađuje u gradskoj fontani - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Pratite nas
Pad temperature i osveženje koje je počelo u Srbiji danas neće potrajati dugo, jer već od vikenda sledi porast dnevne temperature, a maksimum će dostići sredinom sledeće nedelje kada će se živa u termometru podići i do 40. podeoka. U Grčkoj i Turskoj se očekuju temperature i do 45. podeoka.
RHMZ je najavio da će do petka, 14. juna biće promenljivo i nestabilno, mestimično s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji s velikom količinom padavinau kratkom vremenskom intervalu. Moguća je i pojava grada, sa jakim i olujnim vetrom u zoni najjačih pljuskova.
Meteorolog Ivan Ristić izjavio je za „Blic“ da se afrički anticiklon trenutno nalazi iznad Severne Makedonije i južne Srbije zbog čega se u tom delu se zemlje i ne očekuje zahlađenje do petka.
„Sećamo se da smo imali ovaj afrički ciklon negde u januaru. On je doneo veoma visoke temperature za zimsko godišnje doba. Ipak, on se posle povukao početkom proleća, pa smo imali hladnije proleće. Trenutno se afrički anticiklon nalazi iznad Severne Makedonije i Srbije. On se stalno pomera severnije i južnije“, pojašnjava on.
Iako će se anticiklon iz Afrike na kratko povući, Ristić kaže da će se sredinom sledeće nedelje ponovo vratiti na područje Srbije i to sa temperaturama još višim nego prethodnog puta.
„Oko 20. juna on se vraća iznad Srbije, Severne Makedonije i Grčke, a stiže iz Libije i Tunisa. Temperatura može da dostigne od 35 do 39 stepeni, a na udaru će biti južna Srbija“, kaže Ristić.
Stručnjaci u Sloveniji navode da će vreli afrički vazduh stići kao rezultat visinskog jezgra iznad Pirinejskog poluostrva. Ukoliko se prognoze i pozicioniranje vazdušne mase ostvare, očekuju se temperature mnogo iznad 30 stepeni, a u delovima Mađarske i Srbije moglo bi se zabeležiti 40 stepeni.

U Grčkoj i Turskoj i do 45 stepeni

Još više temperature predviđaju se u Grčkoj i Turskoj gde će u pojedinim delovima zemlje biti i do 45 stepeni.
Najviše temperature očekuju se u sredu i četvrtak, a tokom vikenda trebalo bi da se smanje, prognozira grčka meteorološka služba, prenele su svetske agencije.
Od utorka će se škole u pojedinim delovima zemlje ili zatvoriti u 11.30 ili će ostati potpuno zatvorene ako lokalne opštine odluče da je vrućina prevelika.
Grčko ministarstvo rada pozvalo je ljude u javnom i privatnom sektoru da rade od kuće ako je moguće.
Za brojne turiste koji su trenutno u Atini, Crveni krst Grčke je postavio štandove na centralnom trgu Sintagma i na Akropolju, gde osoblje deli besplatnu vodu.
Ljudima se savetuje da izbegavaju izlazak napolje u vrelim podnevnim satima, da piju puno vode, izbegavaju alkohol, da ne jedu previše i da izbegavaju intenzivno vežbanje na otvorenom.
Mnogi gradovi i opštine u Grčkoj otvaraju javne, klimatizovane zgrade u kojima beskućnici, oni kojima je to potrebno, kao i ljudi koji nemaju klima uređaje kod kuće mogu da potraže utočište.
Turska meteorološka služba je takođe upozorila na toplotni talas, koji će posebno pogoditi zapad zemlje, gde se očekuju temperature od oko 45 stepeni Celzijusovih.
Savetuje se izbegavanje boravka na otvorenom u periodu od 11 do 16 časova, posebno za starije, decu i hronične bolesnike.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala