- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Slovačka nezakonito isporučila Kijevu lovce MiG-29, pravne mere protiv tadašnjeg ministra

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaRezidencija predsednika Slovačke u Bratislavi
Rezidencija predsednika Slovačke u Bratislavi - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Pratite nas
Slovačka je nezakonito isporučila Ukrajini lovce MiG-29 prošle godine a protiv tadašnjeg ministra odbrane pripremaju se pravne mere, rekao je državni sekretar Ministarstva odbrane Igor Meliher.
„Lovci MiG su otišli u Ukrajinu nezakonito. Protiv bivšeg ministra Jaroslava Nađa se spremaju pravne mere. Istina je izašla na videlo. To je danas potvrdio ombudsman Dobrovodski. Ekspertska analiza kojom bi Nađ opravdao predaju aviona nema“, napisao je Meliher na društvenim mrežama.
On je istakao da Ustav Slovačke zabranjuje vladi u ostavci da donosi važne odluke u sferi spoljne politike a u to spada i isporuka lovaca u vrednosti od preko 500 miliona evra Ukrajini.
Podsetimo, slovački parlament je decembra 2022. godine izglasao nepoverenje tadašnjoj vladi na čijem je čelu bio Eduard Heger, ali je on nastavio da obavlja tu funkciju.
U martu 2023. godine ta vlada je odlučila da isporučio Ukrajini 13 aviona i deo PVO sistema „kub“.
Aktuelna vlada premijera Roberta Fica je sprovela istragu u vezi s tim, utvrdivši da Heger nije imao ovlašćenja za tako nešto.
Bivši ministar odbrane tvrdio je da sprovedena potrebna pravna analiza procedure, ali je ombudsman saopštio da analiza nije pronađena.
Slovačka je Ukrajini dala pomoć u iznosu od 680 miliona evra, a isporuke oružja su prekinute kada je Fico došao na vlast.
Slovački premijer Robert Fico - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2024
SVET
Nećemo učestvovati u ratnim avanturama: Fico o dozvoli Kijevu da gađa Rusiju zapadnim oružjem
Pogledajte i:
Tanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala