- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin sa šefom turske diplomatije u Kremlju: Pozdravljam interesovanje Turske za BRIKS

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin sa ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom u Kremlju
Ruski predsednik Vladimir Putin sa ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Pratite nas
Rusija pozdravlja interesovanje Turske za rad BRIKS-a, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom. On je dodao da se nada da će se sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom sastati početkom jula na marginama međunarodnog samita u Astani.
Putin je istakao da će Rusija svakako podržati težnju Ankare ka BRIKS-u i želju da bude zajedno sa članicama ove organizacije i rešava zajedničke zadatke.
Prema rečima ruskog lidera, Moskva sa zadovoljstvom gleda na razvoj odnosa sa Ankarom.
Putin je istakao da je prošle godine zabeležen apsolutni rekord u robnoj razmeni Rusije i Turske.
Putin je zahvalio Turskoj na naporima da doprinese regulisanju ukrajinskog sukoba.
Obraćajući se Fidanu, ruski lider je zahvalio za podršku tokom pregovaračkog procesa, kao i za omogućavanje istanbulske platforme za pregovore sa Ukrajinom o rešavanju krize.
Putin je naglasio značajnu ulogu koju je Erdogan imao u zaključivanju crnomorskog prehrambenog sporazuma.

„Nije naša krivica što, nažalost, taj sporazum nije produžen, dodao je ruski predsednik i istakao da je naknadne inicijative Ankare ukrajinska strana takođe „u poslednjem momentu odbila“.

On je istakao da Rusija pažljivo i sa poštovanjem razmatra sve inicijative Turske o plovidbi Crnim morem.
Ruski lider je zatražio od turskog ministra da prenese najlepše pozdrave predsedniku Turske i istakao da se nada da će se sa Erdoganom sastati na marginama Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani tokom 3-4. jula.
Prethodno, ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan izjavio je za „Saut čajna morning post“ da bi Turska želela da se pridruži BRIKS i da će to pitanje biti razmatrano na sastanku ministara spoljnih poslova organizacije u Nižnjem Novgorodu.
Prema njegovim rečima, neke evropske države protive se pridruživanju njegove zemlje Evropskoj uniji i zato turske vlasti razmatraju BRIKS kao alternativnu platformu za integracije.
Pogledajte i:
Tanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala