- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: SAD ukinule zabranu isporuka oružja bataljonu Azov*

© Sputnik / Evgeniй Kotenko / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ukrajinskog bataljona "Azov" polažu zakletvu
Pripadnici ukrajinskog bataljona Azov polažu zakletvu  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Pratite nas
Američka administracija ukinula je zabranu isporuka naoružanja ukrajinskom nacionalističkom bataljonu „Azov“, objavio je „Vašington post“, pozivajući se na Stejt department.
Kako se navodi, sada će „Azov“* imati pristup istoj vojnoj pomoći SAD kao i druge jedinice Oružanih snaga Ukrajine.
„Ukrajinska 12. brigada specijalnih snaga 'Azov' testirana je na usklađenost sa kriterijumima zakona Lihi koji sprovodi Stejt department“, naveo je list.
Zakon zabranjuje američku vojnu pomoć stranim jedinicama za koje se utvrdi da su počinile ozbiljna kršenja ljudskih prava. Stejt department je saopštio da nije pronašao „nikakve dokaze“ o takvim kršenjima, piše „Vašington post“.
* Teroristička organizacija zabranjena u Rusiji.
Dobrovoljački bataljon „Azov“ je formiran 2014. godine i od tada se borio na strani Oružanih snaga Ukrajine. Borci „Azova“ učestvovali su u bitkama za Marijupolj u proleće 2022. godine. Nakon predaje u maju, u septembru te godine, 215 „Azovaca” je razmenjeno za 55 ruskih vojnika i ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka. Dogovor je postignut uz pomoć Turske, gde je pet komandanata Azova trebalo da ostane do kraja sukoba „pod ličnim garancijama“ predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Međutim, u julu 2023. godine vratili su se u Ukrajinu. Istovremeno, „Azov“ je transformisan u brigadu i uključen u Nacionalnu gardu Ukrajine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala