- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: BiH su srušili američki ambasador i rezolucija o Srebrenici /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2024
Pratite nas
Bosnu i Hercegovinu su srušili američki ambasador u BiH Majkl Marfi i rezolucija o Srebrenici u UN, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dodajući da nakon toga Srpska i Srbi nemaju razloga da dele teritoriju i državno-politički sistem sa Bošnjacima.
„Marfi je urušio Dejtonski mirovni sporazum. Naravno da se krije iza toga. On misli da treba da poravna Republiku Srpsku, Milorada Dodika i neke druge. Kada Marfi ode u SAD, verovatno će odgovarati za ono šta je uradio. Mi smo pripremili obimnu dokumentaciju koju ćemo proslediti njihovim državnim organima“, rekao je Dodik, komentarišući reagovanje američke Ambasade na Deklaraciju usvojenu na Svesrpskom saboru.
Dodik je kazao i da je Marfi već smenjen i da se ušlo u proceduru izbora novog američkog ambasadora u BiH, ali je, kako je naveo, svojim vezama uspeo da obezbedi da ostane još mesec-dva u nadi da će napraviti još više zla srpskom narodu.
Prema rečima Dodika, Marfi je jedino uspeo da dodatno zavadi Bošnjake, Srbe i Hrvate, ukidajući već ranije postignuti dogovor.
Dodik je istakao da se unutrašnja pitanja Republike Srpske ne tiču Marfija.
„Odavno se zna da Srbi teže ka tome da Srpsku ojačaju. Šta je tu nenormalno? To se ne sviđa Marfiju, a nama se veoma sviđa, pošto Srpska nije uspela u dejtonskoj konstrukciji BiH da afirmiše svoju stabilnost i nezavisnost, da ima pravo na svoj život“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

„Laž da je ukinut Dan Republike Srpske“

Dodik je rekao i da je laž da je ukinut Dan Republike Srpske, izmišljena s namerom da se obezvredi Deklaracija koja je usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu.
„Mi pripadamo srpskom narodu, kao što je navedeno u Deklaraciji. Bez Sretenja nema ni Republike Srpske, ni Srba, jer su se Srbi od Sretenja reafirmisali kao narod i počeli da grade svoj identitet“, istakao je Dodik.
Dodik je naveo da u Deklaraciji jasno stoji da se osim 15. septembra, Dana srpskog jedinstava, slobode i nacionalne zastave obeležava i slavi u Srbiji Dan državnosti Srbije 15. februar, a u Republici Srpskoj Dan državnosti Srpske i da će biti nastavljeno obeležavanje Dan nastanka Srpske, kako je predviđeno zakonom.
„U zakonu nemamo Dan državnosti, nego Dan Republike Srpske i taj dan niko nije ukinuo“, istakao je Dodik.
On je ponovio da se Dan Republike Srpske i dalje obeležava 9. januara, kao i do sada, s tim što sada postoji i Dan državnosti.
Dodik je rekao da je Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru u funkciji srpskog naroda i da je iznad opozicije u Republici Srpskoj koja, kako je kazao, neće uspeti da obezvredi taj dokument.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala