- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici, grupa Centar - Sputnik Srbija

UŽIVO Likvidiran lider ukrajinskog nacionalističkog bataljona; Rusi zauzeli Staromajorsko

Pratite nas
Ruske trupe oslobodile su više od 60 odsto teritorije Donjecke Narodne Republike (DNR), izjavio je šef regiona Denis Pušilin. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, tokom noći, četiri bespilotne letelice uništene su iznad Brjanske oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:12 10.06.2024
Na harkovskom pravcu likvidiran je lider ukrajinskog nacionalističkog bataljona Nikolaj Kohanovski, piše list „Strana“.
Kako se navodi, on je bio likvidiran na frontu u jednom od rovova, a reč je o lideru „Organizacije ukrajinskih nacionalista“, organizacija koja je zabranjena u Rusiji.
18:59 10.06.2024
U Kijevu i u još 11 oblasti Ukrajine na snazi su sirene za vazdušnu opasnost. Reč je o Černjigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Vinjickoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti.
Mediji javljaju da je snažna eksplozija odjeknula u Harkovu iako nije precizirano šta je bila meta gađanja.
18:59 10.06.2024
18:59 10.06.2024
Ruska vojska sprečila je pokušaj ukrajinskih snaga da izvedu rotaciju na orehovskom pravcu na zaporoškoj liniji fronta, saopštio je Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, snage Kijeva nisu uspele da na front dopreme svežu vojsku i municiju.
13:54 10.06.2024
Četiri osobe su stale na mine u Belgorodskom Šebekinu, među njima i saradnik televizije Rusija 24, napisao je Telegram kanalu gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.
Prema rečima šefa regiona, +snimatelj televizije je u teškom stanju i nalazi se u bolnici – ranjen je u stomak i rame.
12:37 10.06.2024
Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Ruske oružane snage pogodile su komandni centar brigade taktičke avijacije Oružanih snaga Ukrajine, skladište artiljerije, proizvedene u Poljskoj i privremenu bazu stranih plaćenika;
▪Ruska PVO oborila je avion MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine;
▪Južna grupa porazila je šest brigada Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su 430 vojnika;
▪Grupa „Centar“ je zauzela povoljnije položaje, odbila pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su 345 vojnika i dva borbena vozila Bredli;
▪Ruska PVO presrela je protivbrodsku raketu Neptun, dva Harma, četiri Dždama i Hamer, kao i sedam Hajmarsa i Uragan;
▪Grupa „Zapad“ poboljšala situaciju duž linije fronta, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili oko 570 vojnika;
▪Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 140 vojnika u zoni odgovornosti grupe Istok.
12:30 10.06.2024
Oružane snage Rusije oslobodile su selo Staromajorsko u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane zemlje.
09:03 10.06.2024
Jedan broj lovaca F-16 koje Ukrajina dobije iz zapadnih zemalja biće stacioniran u vazdušnim bazama u inostranstvu, rekao je Sergej Golubcov, načelnik ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva.
To će biti urađeno, između ostalog, kako bi se sprečilo da avioni postanu „mete“ u ukrajinskim bazama. Oni će služiti kao rezerva za slučaj remontnih radova i zamene neispravnih lovaca.
Istovremeno, deo aviona koji je dobio Kijev biće korišćen u inostranstvu za obuku ukrajinskih pilota.
07:40 10.06.2024
07:16 10.06.2024
Tokom noći, četiri bespilotna letelica su presretnute iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:15 10.06.2024
Konferencija o Ukrajini u Burgenštoku, koju Švajcarska planira za 15-16. jun, najverovatnije neće dovesti do značajnijih rezultata i predstavljaće razočarenje za Vladimira Zelenskog, piše švajcarski portal Votson, podsećajući da je cilj Kijeva bio da uz pomoć Berna obezbedi široku podršku takozvanom „mirovnom planu od 10 tačaka“.
„Švajcarska čini sve što je u njenoj moći da konferencija o Ukrajini u Burgenstoku bude uspešna, čak je razmatrala mogućnost učešća Rusije u njoj, ali sada (ovaj forum) preti da izazove razočarenje“, navodi se u članku.
Kako sada izgleda, piše portal, u Burgenstoku „neće biti velikog događaja, kako se Zelenski nadao tokom posete Bernu u januaru” ove godine.
„Suočen sa poteškoćama na bojnom polju, nastojao je da postigne neki uspeh barem na diplomatskom nivou“, navodi se u članku.
07:10 10.06.2024
Avion ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva napao je cilj u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije, javio je britanski televizijski kanal Skaj njuz, pozivajući se na izvor u ukrajinskim vojnim krugovima.
Skaj njuz nema informacije o tome koje je oružje korišćeno u ovom napadu.
„Ovo je prvi projektil koji su ukrajinske vazduhoplovne snage upotrebile protiv cilja na ruskoj teritoriji“, rekao je neimenovani izvor kanala.
Ministarstvo odbrane Rusije još nije komentarisalo ove navode.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin istakao da udari ukrajinskih oružanih snaga na pogranične oblasti primoravaju Moskvu da razmotri mogućnost stvaranja „sanitarne zone“ kako bi se eliminisale pretnje njenoj bezbednosti.
07:05 10.06.2024
Ruske trupe oslobodile su više od 60 odsto teritorije Donjecke Narodne Republike (DNR), izjavio je šef regiona Denis Pušilin.
„Oslobođeno je više od 60 odsto republike, ako uzmemo samo teritorijalno. Ipak, jedan broj velikih gradova je i dalje pod okupacijom protivnika. Mislim na Krasnoarmejsk, Dobropolje, Družkovka, Konstantinovka, Kramatorska, Slavjansk i niz drugih manjih naselja“, rekao je Pušilin.
Šef DNR je naglasio da će teritorija regiona koja ostaje pod kontrolom Kijeva biti oslobođena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala