- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Tesla – duh, telo, vizija: Novo izdanje knjige o velikom naučniku

© Sputnik / Lola ĐorđevićNikola Tesla
Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2024
Pratite nas
Knjiga „Tesla – duh, telo, vizija“ Branimira Jovanovića, u kojoj su sveobuhvatno prikazani delo i lik načunika koji je promenio svet, objavljena je u trećem, proširenom izdanju.
Centralni deo knjige, istorijska rekonstrukcija Tesline ličnosti i njegovog životnog toka, podređena je prikazu najveće drame njegovog života, u vezi s propašću projekta bežičnog prenosa energije, navodi autor Branimir Jovanović u predgovoru za treće izdanje, koje je objavilo Vulkan izdavaštvo.
Poglavlja „Religija Teslina“ i „Tesla kao tragični junak naučne misli“ u drugom delu knjige predstavljaju produbljivanje teme Teslinog duševnog i duhovnog lika u kontekstu izabranih svetootačkih misli i pravoslavnog tumačenja filozofije istorijeŽarka Vidovića.
„Glavna tema istorije filozofije Žarka Vidovića jeste razumevanje značaja zavetnog porekla nastanka i opstanka srpske nacije i srpske države i značajsvetosavskog, odnosno kosovskog mita u tom procesu.Pomislio sam da moram da napišem novu verziju knjige,u kojoj će Tesla prvenstveno biti stavljen u svetosavski, tj.kosovski kontekst. Namera mi je bila da svedočim o važnosti kontinuiteta svesti o zavetnoj istoriji srpskog narodakroz razumevanje Tesline ličnosti i njegove uloge u istoriji
zapadnog društva“, ističe autor.
Treći deo knjige je mozaičkog karaktera, s raznim prilozima o Teslinoj istraživačkoj metodi, ličnim navikama, religioznim stavovima i posebnim osvrtom na njegove ideje.
U trećem izdanju knjige nalaze se i zapisi Nikole Tesle, preuzeti iz raznih pisama i njegovog dnevnika.
„U tim zapisima pored izuzetnog intelektualnog potencijala, otkrivaju se i duhovna širina i duševna dubina, kao i nesvakidašnja unutrašnja snaga u neodstupanju od ideja i ciljeva koji su proisticali iz Teslinih najdubljih uverenja. Sve to jesu odblesci Tesline genijalnosti i vizionarstva“, ističe izdavač.
Branimir Jovanović ukazuje na to da je mnogo književnih ili stručnih dela posvećeno Tesli, ali da su retke temeljne rekonstrukcije njegove ličnosti i ideja primenom metoda istorije nauke.
Prema njegovim rečima, svim američkim autorima svojstveno je nepoznavanje srpske kulture, zbog čega je njihovo razumevanje Tesle ograničeno i uslovljeno pretpostavkama zasnovanim na poznavanju sopstvene istorije.
„S druge strane, istorija nauke u Srbiji gotovo da i ne postoji, a od malobrojnih istoričara kod nas, nijedan se nije ozbiljnije bavio Teslom“, smatra Jovanović.
Cilj autora bio je, kako je naveo u predgovoru, razumevanje Tesle kao velike ličnosti istorije nauke i njegovih naučnih i socijalnih ideja. Za njega je, kako kaže, najveći izazov bio razumeti Teslin duhovni lik, a posebno njegov stvaralački metod.
„Dokle god sam pokušavao da pristupim problemu koristeći dostignuća savremene nauke, mislim pre svega na psihologiju, filozofiju, pa i sociologiju – rezultati su mi se činili potpuno neubedljivim. S obzirom na to da je istoričaru nauke i dozvoljeno, i preporučeno da tokom postupka rekonstrukcije temu osvetljava iz različitih perspektiva, počeo sam više da se bavim istorijom i kulturom Tesline porodice, nadajući se da ću naći nove i vredne podatke za moju rekonstrukciju, i neminovno sam se našao pred pitanjima vere“, navodi autor.
On dodaje da je, tek kada je počeo detaljnije da proučava pravoslavnu antropologiju i gnoseologiju, shvatio da je dobio izvanrednu platformu za dublje razumevanje brojnih duhovnih fenomena karakterističnih za Teslu.
Autor dodaje da je posebno bio zainteresovan za Teslinu doktrinu – skup njegovih ideja o uticaju moderne tehnologije na čoveka i budućnost savremenog društva.
„U poglavlju 'Teslina doktrina' prevashodno sam se bavio idejom kako ostvariti dijalog o najvažnijim pitanjima istinske održivosti između intelektualaca, onih s pravoslavnom orijentacijom i onih drugih koji sebesmatraju agnosticima ili ateistima“, navodi autor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala