- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Na sukob u Ukrajini Afrika gleda kao na konfrontaciju Rusije i Zapada

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaOklopna tehnika Strateških raketnih snaga Rusije
Oklopna tehnika Strateških raketnih snaga Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2024
Pratite nas
Afrika na sukob u Ukrajini gleda više kao na konfrontaciju Rusije i Zapada i ne slaže se sa tačkom gledišta raširenom u zapadnim zemljama, smatra francuski novinar i glavni urednik časopisa Jeune Afrique Fransoa Sudan.
„Pozicija Afrike o ovom sukobu (u Ukrajini) se nije promenila, čak je i ojačala: ogromna većina političara i predstavnika javnog mnjenja veruje da ovo nije rat za demokratske vrednosti, već rat između Rusije i Zapada“, rekao je Sudan.
Prema njegovim rečima, lideri afričkih zemalja ne doživljavaju Rusiju kao „pretnju“, smatraju da aktuelni ukrajinski sukob „nije njihov rat“.
Kako navodi časopis, prošlonedeljna poseta ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Africi bila je „diplomatska pobeda“ Rusije. Zadatak ministra, prema rečima Fransoa Sudana, bio je da pozove afričke zemlje da bojkotuju konferenciju o Ukrajini koja se održava u Švajcarskoj od 15. do 16. juna. Prema rečima novinara, Lavrov je u tome uspeo, jer „izgleda da su ga poslušali po ovom pitanju“.
Lavrov je prošle nedelje posetio Republiku Gvineju, Republiku Kongo, Burkinu Faso i Republiku Čad, ruski ministar je prvi put posetio poslednje dve zemlje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala