- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: BRIKS pokreće talas promena u svetu, pravi se sistem za transakcije u nacionalnim valutama

© SputnikSamit šefova diplomatija zemalja BRIKS
Samit šefova diplomatija zemalja BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2024
Pratite nas
Nedavni događaji na međunarodnoj areni skinuli su maske Zapada koji nastoji da nametne svoj red u svetu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na samitu ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a koji se održava u Nižnjem Novgorodu.
„Nedavni međunarodni događaji skinuli su maske sa onih koji su do sada verbalno polagali gotovo isključivo pravo da definišu takozvane univerzalne vrednosti pod maskom poretka zasnovanog na pravilima“, rekao je ministar.
Ruski ministar spoljnih poslova je istakao da je BRIKS pokreće talasa promena, njegova uloga u rešavanju globalnih problema će se samo povećavati.
„To potvrđuje i stalni porast broja zemalja koje pokazuju istinski interes da se pridruže radu naše asocijacije", istakao je ministar.
Kako je istakao, zemlje BRIKS-a aktivno rade na razvoju platforme za obračune u nacionalnim valutama u međusobnoj trgovini.
„U toku je aktivan rad na sprovođenju odluka sa samita u Johanesburgu prošle godine, posebno u pogledu unapređenja međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema, razvoja platforme za obračune u nacionalnim valutama u međusobnoj trgovini“, rekao je ministar.
Ovo je prvi sastanak ministara spoljnih poslova od proširenja BRIKS-a 2023. godine. Sada su punopravni članovi asocijacije Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Još oko 30 zemalja želi da sarađuje sa BRIKS-om u nekom formatu.
Predsedavanje BRIKS-om prešlo je na Rusiju 1. januara 2024. godine, trajaće do kraja godine i obuhvata više od 250 događaja koji imaju širok spektar tema. Glavni događaj biće samit BRIKS-a u oktobru 2024. godine u Kazanju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala