- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Koliko zarađuju poslanici u Evropskom parlamentu

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINPoslanici u Evropskom parlamentu
Poslanici u Evropskom parlamentu - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2024
Pratite nas
Svi poslanici u Evropskom parlamentu imaju istu platu, a ona je prema podacima iz 2023. iznosila 10.075 evra bruto, odnosno 7.854 evra neto nakon odbitka EU poreza i doprinosa za osiguranje.
Plata evroposlanika definisana je Statutom članova Evropskog parlamenta, a izračunava se iz osnovne plate sudije Suda Evropske unije, pri čemu je naknada evroposlanika 38,5 odsto te plate.
Pored te plate, evroparlamentarci primaju i druge naknade, pa tako pored plate mogu dodatno da zarade još nekoliko hiljada evra.
Kao primer, portal „Net“ navodi dnevnicu od 350 evra koja pokriva smeštaj, obroke i povezane troškove svakog dana tokom službenog rada poslanika u EP, a na iznos dnevnice utiče i to da li su glasali.
Zatim, tu su i putni troškovi za dolaske na sednice i sastanke Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu, a gornje granice postavljene su do najviše cene avio-prevoza biznis klase, karte za voz prvog razreda ili 0,58 evra po kilometru za putovanja automobilom (do najviše 1.000 kilometara).
Karte izdaje EP, a postoje još i utvrđeni iznosi koji se temelje na udaljenosti i trajanju putovanja kako bi se pokrili razni putni troškovi (putarina, troškovi prekomernog prtljaga, troškovi rezervacije i sl.).
Evroposlanici imaju pravo i na refundaciju do dve trećine lečenja.
Ipak, navodi dalje portal, najspornija je naknada za opšte troškove od 4.950 evra mesečno koja zastupnicima omogućava pokrivanje troškova kao što su najam kancelarije u državi članici u kojoj su izabrani ili troškova za informatičke hardvere i softvere, kancelarijski materijal, mobilne telefone/pretplate i internetske pretplate.
Taj iznos sleže direktno na račun evroposlanika i troškovi ne moraju da se opravdavaju, zbog čega se naknada smatra kontroverznom, navodi se.
Takođe, tu je i naknada za kraj mandata odnosno prelazna naknada u iznosu od jedne mesečne plate za svaku godinu u kojoj su vršili dužnost, ali za najviše dve godine od kraja mandata.
Kada bivši evroposlanik preuzme dužnost negde drugde, iznos prelazne naknade smanjuje se u zavisnosti od iznosa nove plate. Ako evroposlanik istovremeno ima pravo na starosnu ili invalidsku penziju, ne može da prima i penziju i naknadu već mora da odabere jedno ili drugo.
Istovremeno, svaki evroposlanik ima pravo i na mesečni budžet od 28.696 evra iz kojeg se pokrivaju troškovi poput plata ličnih asistenata, ali taj novac se ne isplaćuje evroposlanicima direktno, ne smeju da zapošljavaju bliske rođake, a asistenti ne smeju da učestvuju u aktivnostima koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa.
Kako se navodi, ove povlastice nakon izbora 2024. očekuje ukupno 720 poslanika, što je 15 više nego na prošlim izborima, a najviše poslanika parlamentu imaće Nemačka (96) i Francuska (81).
Slede Italija (76), Španija (61) i Poljska (53), Rumunija (33) i Holandija (31).
Oko 20 evroposlanika imaće Belgija (22), Grčka (21), Češka (21), Švedska (21), Portugal (21), Mađarska (21) i Austrija (20). Manje od toga imaju Bugarska (17), Danska (15), Finska (15), Slovačka (15) i Irska (14).
Hrvatska ima 12, a pri dnu liste su Litvanija (11), Slovenija (9), Letonija (9), Estonija (7), Kipar (6), Luksemburg (6) i Malta (6).
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala