- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Konferencija o Ukrajini bi mogla da bude totalni fijasko za Švajcarsku

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaRusko-ukrajinski pregovori
Rusko-ukrajinski pregovori - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2024
Pratite nas
Konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj 15. i 16. juna mogla bi da doživi fijasko jer je zvanični Bern odlučio da postupa na ruku Vladimiru Zelenskom na štetu sopstvene politike, piše švajcarski list „Tomp“.
„Postoji veliki rizik da bi čitava stvar mogla da ispadne totalni fijasko za Švajcarsku koja se i previše stavila na stranu Zelenskog umesto da se rukovodi sopstvenom pameću“, navodi se u članku i dodaje da Švajcarska treba da izađe u susret svim zemljama – i zapadnim i BRIKS, da sastavi listu oko čega se svi slažu i razilaze, što bi omogućilo da se napravi realističan projekat za oba bloka.
Na žalost, u trenucima kada je švajcarska neutralnost dovedena u pitanje kako u zemlji, tako i van nje, vlada je rešila da postupa tako da postoji opasnost da joj ugled bude još više ukaljan.
„Formula mira“ Vladimira Zelenskog izgleda kao zahtev za kapitulaciju upućen Rusiji, dok je na terenu Ukrajina u teškom položaju, konstatuje švajcarski list.
„Zemlje globalnog Juga koje se u to nisu mešale ostavile su da konferencija bude u priličnoj besplodnoj zapadnoj atmosferi. Jer za mir je potrebno dvoje, osim ako jedna od strana nije imala prednost na bojnom polju i samo formuliše uslove kapitulacije“, zaključuje se u članku.

Mirovna konferencija u Švajcarskoj

Švajcarska će 15-16. juna biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.
Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Ukrajina, zastava - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2024
RUSIJA
Još dve zemlje odustale od učešća na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala