- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evroizbori u Nemačkoj: U „kampanji protiv mržnje“ bejzbolkama tuku partijske funkcionere

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaAlternativa za Nemačku
Alternativa za Nemačku - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2024
Pratite nas
Tokom izbora za Evropski parlament u Nemačkoj je zabeleženo više napada na funkcionere Alternative za Nemačku, a kako kaže za Sputnjik Nenad Radičević, dopisnik RTS iz te zemlje, nasilje nad političarima ima veze ne samo sa evroizborima nego i sa zaoštrenom atmosferom u celom društvu.
Sve učestaliji fizički nasrtaji na političare u Nemačkoj su, prema rečima Radičevića, posledica sve jačih političkih tenzija, i na nacionalnom nivou ali i uopšteno, tako da je batinanja bilo nikad više i gotovo su predstavnici svih stranaka bili mete napada različitih grupa.

„Kampanja protiv mržnje“ – meta AfD

Nisu samo napadani funkcioneri AfD, bilo je fizičkih napada i na članove vladajućih SPD i Zelenih i moglo bi se reći da je svako dobio svoju porciju batina, tako da se čini da su se Nemci tukli kao nikada pre, konstatuje naš sagovornik.
Po njegovom mišljenju, porast nasilja nad političarima ima veze sa izborima za Evropski parlament ali i sa tenzijom koja je eskalirala krajem prošle i početkom ove godine, kad je AfD bio u zenitu i imao na nacionalnom nivou više od 20 odsto podrške.
U januaru kad je objavljeno da su austrijski i nemački desničari navodno razmatrali reemigraciju – izbacivanje iz zemlje ljudi stranog porekla čak i onih koji imaju nemački pasoš, organizacije bliske socijaldemokratama i zelenima pokrenule su „kampanju protiv mržnje i krajnje desnice“, podseća Radičević.

„Ali u praksi, to je zapravo bila kampanja protiv AfD i onda su se oni borili sa tim. Recimo, poslednji dan pred izbore u Berlinu je održan veliki protest 'Protiv širenja mržnje' na kome je bilo oko 30.000 ljudi, ali, po mom mišljenju, suštinski je on bio veoma stranački obojen i veoma jasno protiv AfD. U međuvremenu se desilo da je popularnost AfD manja nego što je bila u januaru, ali ne zbog posledica te kampanje nego više zbog toga što je došla jedna nova stranka. Sara Vagenkneht je izašla iz Levice i osnovala svoju stranku i očekuje se da osvoji oko sedam – osam odsto odsto glasova, što je dobar deo birača nezadovoljnih aktuelnom vlasti, a pre su glasali za AfD.“

Policajci zaštićenija od političara

Iako se stiče utisak da su predstavnici AfD najpoželjnije mete za nasilnike i da sudski najblaže prolaze napadači na njih, Radičević kaže da su na većem udaru zakona oni koji napadaju policajce nego političare.
„Ne mogu reći da je otvoren lov na AfD. Što se tiče verbalnog, tu je dozvoljeno skoro sve reći, ali što se tiče batina, mislim da su relativno isto skoro svi prošli. Osim što kad je napadnut kandidat SPD pre mesec dana, naravno da je njega vrlo brzo posetila ministarka unutrašnjih poslova koja je iz te stranke, a mislim da neće posetiti nekog od napadnutih iz AfD. U tom smislu postoji politička pristrasnost vlasti ali do sada nisam primetio veliku razliku koja se tiče učestalosti napada.“
Policija još uvek nije sve napade procesuirala, ali je jasno da svaki fizički napad i jedna i druga stranka pokušavaju da politički iskoriste, dodaje Radičević.
On podseća na slučaj iz Manhajma od pre nekoliko dana kad je jedan novinar-bloger krajnji desničar i islamofob pravio skup, na kome je jedan Avganistanac koji nije imao nikakve veze sa islamistima napao nožem okupljene i ubio jednog policajca.
„Taj događaj gde je ubijen policajac, s jedne strane su razni desničari pokušali da iskoriste kao dokaz i kažu, 'mi smo u pravu kad imamo štošta protiv muslimanskih migranata' a sa druge strane, levica je pokušala da dokaže dokle dovodi desničarska mržnja. Iako je slučaj imao specifičan razvoj, to se desilo u gradu koji ima izuzetno veliku migrantsku populaciju koja poprilično skladno tu živi i radi bez nekih većih bezbednosnih problema“, objašnjava Radičević.
Podsetimo, u Nemačkoj su u dva odvojena incidenta napadnuta dva odbornika i poslanik u državnom parlamentu desničarske stranke Alternativa za Nemačku.

Bejzbol palicom na funkcionera AfD

U Karlsrueu su u subotu, ispred kafića u centru grada, maskirani napadači lakše povredili dvojicu gradskih odbornika iz AfD i još jednu osobu.
Portparol policije u Karlsrueu izjavio je da su svi povređeni zbrinuti na licu mesta i dodao da je policija privela pet osoba, a potom ih pustila nakon provere ličnih podataka, dok su ostali osumnjičeni uspeli da pobegnu.
AfD je saopštio da su gradski odbornici napadnuti bejzbol palicom, a policija je navela da je na licu mesta pronađen štap.
Nešto ranije u Drezdenu, jedan muškarac je udario pesnicom u lice poslanika AfD iz Saksonije. Protiv napadača na poslanika iz AfD u Drezdenu podneta je krivična prijava.
Pogledajte i:
Nemačka policija na mestu eksplozije bombe u Lidlu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2024
SVET
Napad na još jednog političara u Nemačkoj, kandidat AfD uboden skalpelom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala